Preşedintele SUA Joe Biden a declarat vineri pentru CNN că a fost o „decizie dificilă” să furnizeze Ucrainei muniţii cu dispersie pentru prima dată, dar că în cele din urmă a fost convins să trimită armamentul controversat, deoarece Kievul are nevoie de muniţie în contraofensiva împotriva Rusiei.

„A fost o decizie foarte dificilă pentru mine. Şi, apropo, am discutat despre asta cu aliaţii noştri”, a spus Biden, adăugând: „Ucrainenii rămân fără muniţie”, potrivit News.ro.

Interviul va fi difuzat în întregime pe „Fareed Zakaria GPS” duminică.

Muniţiile cu fragmentaţie pe care SUA le vor trimite în Ucraina vor fi compatibile cu obuzierele de 155 mm furnizate de SUA, o piesă cheie de artilerie care a permis Ucrainei să recâştige teritoriu în cursul ultimului an.

Biden a afirmat că muniţia cu fragmentaţie a fost trimisă ca o „perioadă de tranziţie” până când SUA vor putea produce mai multă artilerie de 155 mm.

„Acesta este un război legat de muniţii. Şi ei rămân fără muniţia respectivă”, a spus Biden. „Şi aşa, ceea ce am făcut în cele din urmă, am acceptat recomandarea Departamentului Apărării de a permite – nu permanent – ​​dar de a permite această perioadă de tranziţie, până când vom avea mai multe arme de 155 mm, aceste obuze, pentru ucraineni”, a continuat el.

Există mai mult de 100 de ţări, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, care au interzis astfel de muniţie, în conformitate cu Convenţia privind muniţiile cu fragmentaţie. Dar SUA şi Ucraina nu sunt semnatare ale documentului care le interzice.

„Încearcă să treacă prin acele tranşee şi să oprească tancurile. Dar nu a fost o decizie uşoară”, a spus Biden. „Nu suntem semnatari ai acestui acord, dar mi-a luat ceva timp să fiu convins să o fac”, a subliniat el,

El a adăugat: „Dar principalul este că fie au armele pentru a-i opri pe ruşi acum – îi împiedică să oprească ofensiva ucraineană în aceste zone – sau nu le au. Şi cred că aveau nevoie de ele”

Decizia de a furniza muniţii cu dispersie vine într-un moment critic al războiului, deoarece ucrainenii s-au luptat să obţină câştiguri majore în contraofensiva lor împotriva Rusiei.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și