Candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, a marcat o a doua victorie împotriva rivalului său republican, Donald Trump, la dezbaterea care a avut loc duminică. Dar chiar dacă în general a fost întrecut de Clinton, Trump a depășit de departe așteptările observatorilor dezbaterii, relevă un sondaj CNN/ORC.
Dintre alegătorii care au urmărit dezbaterea, 57% au afirmat că Hillary Clinton a fost mai bună în confruntarea directă de la Universitatea Washington din St. Louis (statul Missouri) și numai 34% cred același lucru în cazul lui Trump. Este o victorie mai puțin clară pentru Hillary Clinton decât la prima dezbatere, dar chiar și așa ea s-a impus în fața lui Trump, în opinia observatorilor, pe teme economice și în a dovedi că este un lider mai puternic.
Mai mult de 6 din 10 observatori cred că Trump a făcut o treabă mai bună decât se așteptau, comparativ cu 21% care sunt de părere că el s-a prezentat mai rău decât se așteptau. Și Clinton a depășit așteptările, dar un procent mai mic, 39%, consideră că ea a evoluat mai bine față de așteptări, în timp ce 26% apreciază că ea s-a prezentat mai rău.
Există însă o discrepanță mare din punctul de vedere al genului în ce privește percepția despre câștigătorul dezbaterii: 64% dintre femei cred că Hillary Clinton s-a prezentat cel mai bine, comparativ cu 49% dintre bărbați care au aceeași părere.
Majoritatea dintre cei care au urmărit dezbaterea au afirmat că au auzit despre scandalul cu înregistrarea video din 2005 dezvăluită vinerea trecută, în care Trump folosea un limbaj agresiv cu conotație sexuală în timpul unei înregistrări pentru emisiunea „Access Hollywood”. Majoritatea, 59%, cred că comentariile lui Trump din acea înregistrare reflectă opiniile sale despre femei în general, în timp ce 37% consideră contrariul. Și aici au existat discrepanțe în funcție de gen: 63% dintre femei s-au declarat convinse că respectivele comentarii ale lui Trump reflectă opiniile lui, în comparație cu 55% dintre bărbați care și-au exprimat această convingere.
Majoritatea dintre persoanele chestionate spun însă că modul în care Trump a tratat înregistrarea video în cadrul dezbaterii nu le-a schimbat opinia despre el: pentru 58% dintre cei chestionați înregistrarea nu a avut niciun efect asupra lor, 25% dintre observatorii dezbaterii au exprimat o opinie mai puțin favorabilă la adresa candidatului republican după ce i-au auzit explicațiile de pe scena dezbaterii și 16% afirmă că au o părere mai bună despre Trump.
Nici Trump, nici Clinton nu au înregistrat modificări în ratingurile de aprobare în rândul celor care au urmărit dezbaterea, comparativ cu evaluările de dinainte de dezbatere, dar, cu o marjă largă, Clinton este considerată drept o candidată căreia i-a păsat mai mult de nevoile și problemele membrilor audienței care au pus întrebări (67% — Clinton, 21% — Trump). De asemenea, sunt mai mulți cei care cred că ea ar trata mai bine preocupările pe care le au alegătorii despre modul cum își vor gestiona mandatul prezidențial (59% — Clinton, 32% — Trump).
Într-o dezbatere incredibil de controversată, Trump a fost considerat mult mai des drept candidatul care a petrecut mai mult timp atacându-și rivala (68% — Trump, 16% — Clinton, iar 15% cred că cei doi sunt la egalitate în ce privește perioada dedicată atacului la adversar) și că Hillary Clinton este considerată potrivită din punct de vedere al temperamentului de a deveni președinte (64% optează pentru Clinton, 27% pentru Trump).
Se pare că cei care au urmărit dezbaterea au fost mai mult din rândul democraților care au susținut-o mai degrabă pe Hillary Clinton, decât pe Trump, când au fost întrebați pe cine sprijină ca președinte. În general însă puțini cred că voturile lor ar putea fi influențate de ceea ce au văzut în St. Louis duminică seara. O majoritate de 53% este de părere că dezbaterea nu le va afecta votul, în timp ce cei care s-au declarat influențați de dezbatere oscilau între Clinton (25%) și Trump (21%).
Sondajul post-dezbatere CNN/ORC, cu o marjă de eroare de +/—4%, include chestionare cu 537 de votanți înregistrați care au urmărit dezbaterea din 9 octombrie.
Preluare: AgerPres.ro