Administrația Obama nu este doar condamnată de luni de zile pentru refuzul oricărei intervenții militare de anvergură în Siria, dar acum este criticată și pentru faptul că nu se grăbește să vină în ajutor aliaților săi europeni, turc, iordanian sau libanez, confruntați cu un aflux de milioane de refugiați și migranți.

Subliniind că "actuala criză a refugiaților este de departe cea mai gravă de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial", Ryan Crocker, fost ambasador al SUA în Irak și Siria, estimează că acest aflux potențial de milioane de strămutați "nu este doar o problemă a Orientului Mijlociu sau a Europei, ci o problemă pentru întreaga lume și pentru America".

Mai rău: acest fost diplomat reia preocupările unor responsabili americani care au invocat în ultimele săptămâni în discuții private o amenințare "existențială" la adresa Europei și care se tem că afluxul de refugiați "va distruge Uniunea Europeană ca o construcție politică".

În ceea ce privește "statele din prima linie — Turcia, Iordania și Liban—, acestea riscă să se clatine", a avertizat el. Însuși regele iordanian Abdallah al II-lea, al cărui regat a primit sute de mii de sirieni, a tras deja un îngrijorător semnal de alarmă în acest sens.

Astfel, Crocker cere guvernului american să organizeze cât mai rapid un "summit mondial cu privire la refugiați", pentru că "nici regiunea (Orientului Mijlociu), nici Europa nu pot depăși" criza. Dar, potrivit ambasadorului american, administrația Obama a manifestat până acum "lipsa unui leadership", deși doar America "poate face diferența" în rezolvarea crizei migranților.

Acuzată de oponenți că duce o politică externă "izolaționistă" față de lumea arabă și Europa și că nu mai dorește să se implice în conflictele armate regionale, administrația democrată își apără necontenit angajamentele diplomatice și umanitare cu privire la Siria.

Secretarul de stat John Kerry a recunoscut totuși luni seara, în premieră, că această criză a refugiaților reprezintă o "provocare la nivel mondial", și nu doar pe plan "regional" în Orientul Mijlociu și Europa. El a admis că acum este vorba de un "test pentru noi toți", și nu "problema altcuiva".

În fața Congresului republican, Kerry, care a intermediat cu Moscova o încetare a focului și acordarea ajutorului umanitar în Siria, spunea săptămâna trecută că Washingtonul este "cel mai important donator" umanitar în Siria, cu "peste 5,1 miliarde de dolari" deblocați în cinci ani.

Președintele Obama s-a angajat, de asemenea, în toamna anului trecut că SUA vor găzdui circa 100.000 de refugiați de toate naționalitățile până la 30 septembrie, între care 10.000 de sirieni. În anul 2016, doar 942 de cetățeni sirieni au trecut de toate etapele de admitere pe teritoriul american, potrivit cifrelor oficiale.

"Nu poți exercita un leadership dacă nu ești un lider", susține Eric Schwartz, fost angajat al Consiliului Securității Naționale de la Casa Albă și ex-responsabil al Departamentului de Stat pentru politicile legate de refugiați și migrație.

Asociația americană Human Rights First formulează aceleași critici de fond, subliniind "necesitatea unui leadership al SUA", într-un raport în care menționează "deteriorarea situației refugiaților sirieni". Autoarea raportului, Eleanor Acer, denunță "eșecul rezolvării crizei refugiaților, ceea ce subminează interesele securității naționale a Statelor Unite, amenință stabilitatea în țările din prima linie și duce la dezbinarea Europei".

Ea cere "guvernului american ca obiectiv găzduirea a 100.000 de sirieni în 2017, un angajament ce ar corespunde mai bine tradiției de leadership american și intereselor securității naționale". "O astfel de inițiativă ar încuraja și alte țări să procedeze în același mod", consideră și Eric Schwartz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și