Daca tot a început Săptămâna Mare, vechile credințe populare spun că trebuie să respectăm o serie de obiceiuri.
Se spune că cine moare în această săptămână merge în Iad, deoarece Raiul ar fi închis.
De 1 mai se serbează Ziua Pelinului, zi dedicată odihnei pământului, ca să rodească, să nu bată grindina, să fie vitele sănătoase, vinul bun și oamenii sănătoși.
La porți se pun ramuri verzi pentru noroc și belșug.
În această zi nu se lucrează în câmp, pentru ca recolta să nu fie distrusă de grindină.
Pe data de 2 mai, în Joia Mare, nu se spală rufele, și nu trebuie să dormiți. Se spune că cei care dorm în această zi vor fi puturoși tot anul.
Se mai consideră că ar veni sufletele strămoșilor. Aceștia trebuie așteptati cu apă, și tottodată, se pun lumânări la morminte și se dau de pomană colaci și ulcele cu apă.
În Vinerea Mare se spune că dacă plouă va fi un an roditor. Nu se coase pentru a nu orbi, nu se lucrează în câmp.
În aceasă zi se coace pasca, doar pasca, deoarece… ”alte aluaturi nu cresc”. Se merge la biserică, se înconjoară biserica cu lumânarea aprinsă, apoi se merge acasă tot cu lumănarea aprinsă și astfel că se înconjoară și casa. Lumânarea se păstrează pentru a fi aprinsă atunci când e vreme rea.
În Sâmbăta Paştelui se împodobesc ouăle, iar cojile ouălor gătite se aruncă pe apă de sufletul morţilor. Oamenii așteaptă învierea Domnului, vin la slujbă cu un coş de bucate care vor fi sfinţite, și se cântă ”Hristos a înviat”.
În ziua de Paște se spală pe față cu apă rece în care se pune un ou roșu și busuioc pentru a fi curați, sănătoși și drăgăstoși. În această zi se deschide și Raiul, așa că cei care vor muri în aceasă zi vor merge acolo.