Legea salarizării bugetare va fi aplicată într-un termen de minimum patru ani, iar un prim pas, "nu foarte consistent", va fi făcut în 2016, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Proiectul legii salarizării nu este încă finalizat. Potrivit unor surse România TV, Executivul pregăteşte pentru 2016 o primă creştere a salariilor angajaţilor de la stat, care este cuprinsă în legea de salarizare unitară. Procentul exact urmează să fie stabilit undeva între 5 şi 10%. Deocamdată se poartă negocieri cu sindicatele, aceasta fiind ultima săptămână a discuţiilor între partenerii sociali.

Proiectul Legii salarizării elaborat de Ministerul Muncii va fi discutat de PSD şi în coaliţie şi se preconizează că aplicarea legii se va face în minimum patru ani, dar nu s-a stabilit numărul tranşelor şi cât de mare e prima, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

La finalul şedinţei Executivului, marţi, ministrul Finanţelor a fost întrebat de jurnalişti dacă Legea salarizării va fi discutată, sâmbătă, în PSD, ulterior şi în coaliţie, iar el a răspuns pozitiv.

PROIECTUL noii legi a salarizării. Cât vor câştiga demnitarii şi aleşii locali. VEZI LISTA completă

Întrebat de reprezentanţii presei dacă prima tranşă va prevede o majorare a salariilor bugetarilor cu 10%, Teodorovici a afirmat că deocamdată nu se ştie rata creşterii.


"Trebuie să ştim clar care este forma pe care se merge în primul rând de către Ministerul Muncii pentru că noi aşezăm practic impactul acestei forme finale a Legii salarizării, iar după aceea, în paralel cu modul de elaborare a Bugetului pe 2016, putem spune exact dacă da, şi dacă da, în câte tranşe şi mai ales cât de mare e prima tranşă din 2016, pentru că de fapt ăsta e primul pas. Noi am spus iniţial, undeva la minimum patru ani, să aplicăm această lege, pentru că impactul este unul consistent", a spus Teodorovici.

El a precizat că anul viitor nu va fi o creştere salarială foarte consistentă, pentru că au fost deja luate foarte multe măsuri cu un impact bugetar însemnat.

"Sper nu se mai aprobe, la nivelul Parlamentului, şi alte iniţiative care să aibă un impact bugetar şi care să nu fie luate de noi în calcul şi atunci, automat, se schimbă iar discuţia. Deci sunt mai multe elemente de care depind de forma finală a Legii salarizării şi mai ales modul în care aceasta va fi aplicată, în câte tranşe şi cu cât se va începe în prima tranşă", a afirmat ministrul Finanţelor.

El a afirmat că legea va intra în Parlament în noiembrie, de aceea este exclusă majorarea salariilor în decembrie, ca o primă etapă.

"Legea intră în Parlament în noiembrie şi într-o lună este extrem de complicat să dezbaţi o asfel de lege care are va avea efecte în toate zonele din sectorul bugetar", a afirmat ministrul Teodorovici.

"Proiectul de lege să-l prezinte mai întâi la partid, apoi în coaliție, după care la Guvern și apoi în Parlament. E o lege așteptată de toată lumea (...) și pentru această lege eu o să solicit un dialog, pentru că este o lege a salarizării care trebuie să dureze în timp, trebuie să dureze mai mulți ani. Dacă ceilalți din Opoziție nu vor fi de acord și nu vor dori să participe la dezbateri în Parlament, unde sunt obligați să participe, să nu ne trezim, dacă vor veni ei la guvernare, că schimbă grila de salarizare și zăpăcim bugetarii. (...) Dacă nu vor participa, avem varianta B, mergem mai departe, așa cum am făcut și cu votul prin corespondență", a declarat şi Liviu Dragnea la România TV.


Preluare: RomaniaTV.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și