Maramuresenii care nu se vor conforma prevederilor legale vor primi, intr-o prima faza, notificari la domiciliu, din partea finantistilor. In cazul in care nici dupa expirarea datei impuse prin somatie nu vor prezenta declaratiile de venit, se vor aplica amenzi de pana la 500 de lei.

„Obligatia depunerii o au persoanele fizice autorizate, realizatorii de venituri - asa cum prevad normele de intocmire si depunere a acestor declaratii. In principiu e vorba despre venituri realizate din activitati autorizate, venituri comerciale, venituri din cedarea folosintei bunurilor. In anumite situatii, venituri din activitati privind drepturile de autor si alte venituri de acest gen”, a explicat seful Administratiei Financiare Baia Mare, Martin Cont.

Pana in acest moment s-au achitat de aceasta obligatie legala peste 3.200 de contribuabili baimareni. Numarul intarziatilor e insa foarte mare. Doar la nivel de municipiu sunt asteptati inca aproximativ 4.800 de salariati pentru prezentarea declaratiilor de venit.

„In 2012, s-au depus aproximativ 8.000 de astfel de declaratii. Avand in vedere cei radiati si cei infiintati din nou, s-ar putea ca numarul celor care trebuie sa depuna aceste declaratii sa fie aproximativ acelasi. In situatia aceasta, in functie de datele pe care le avem noi, ii vom notifica pentru nedepunere si, daca isi depun in termenul stabilit prin notificare, nu se intampla nimic, iar daca nu depun sunt pasibili de aplicarea unor sanctiuni contraventionale pentru nedepunerea lor. Sanctiunile la persoanele fizice sunt de pana la 500 de lei”, a spus Cont.

Declaratiile pentru veniturile realizate in 2012 pot fi depuse direct la ghiseele unitatii fiscale de pe raza localitatii unde isi are domiciliul contribuabilul. Formularul 200 poate fi, insa, transmis si prin posta sau online.

Tot pana in 27 mai se poate dirija si 2 % din impozitul pe salariu, pentru o asociatie nonprofit, o fundatie sau un lacas de cult. Pana acum, s-au inregistrat la finantele maramuresene peste 15.000 de cereri de la baimareni pentru viramentele benevole de fonduri din impozit.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și