Slujba de inmormantare a fost oficiata de episcopul ortodox Iustin Sigheteanul al Episcopiei Maramuresului si Satmarului impreuna cu mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicut, si un sobor de preoti locali, scrie agerpres.

In cuvantul sau, episcopul Iustin Sigheteanul a mentionat valoarea artistului disparut, legatura lui speciala cu Maramuresul, precum si importanta acestuia pentru cultura tarii noastre.

“Suntem langa sicriul ce poarta osemintele unui om de geniu, unei personalitati de exceptie a culturii si muzicii, traditiei, a valorilor noastre romanesti, voievodul taragotului din Maramures, maestrul Dumitru Farcas (…) care, la 80 de ani, si-a incheiat calatoria pamanteasca si s-a adaugat mosilor, stramosilor, parintilor si fratilor sai. De fiecare data cand pierdem o personalitate din cultura, literatura, muzica romaneasca, din viata publica romaneasca, atunci cand pierdem o personalitate parca suntem mai saraci, parca ne incearca sentimente de profunda ingrijorare, de tristete nemangaiata. Şi cu toate ca suntem crestini, si noi nu credem in moarte, pentru ca dincolo de viata aceasta si la trecerea din ea, este si mai multa viata. Este viata vesnica. Cu toate acestea, despartirea aceasta vremelnica este foarte dureroasa. Dureroasa pentru familie, pentru cei apropiati, dureroasa pentru cunoscuti si prieteni, dureroasa pentru comunitati cum este cea din Grosi, dureroasa pentru natiune cand cel ce pleaca a reprezentat natiunea ca un ambasador al ei. Acesta a fost, este si ramane Dumitru Farcas”, a spus Iustin Sigheteanul.

Ierarhul ortodox a asemuit viata artistului cu un “colt de rai” si a vorbit despre importanta muzicii interpretate de Dumitru Farcas in anii regimului comunist, muzica sa fiind de multe ori un refugiu pentru cine o asculta.

“Viata lui Dumitru Farcas a fost un colt de rai, chiar daca a avut durerile si incercarile ei (…) pentru ca a inteles sa impodobeasca raiul pamantesc cu frumuseti negraite. Glasul lui, prin sunetul taragotului, a fost un sunet de libertate si demnitate romaneasca, asta simteai cand ascultai melodiile interpretate de Dumitru Farcas. Te simteai fericit ca esti roman, oriunde ai fi in lume, pentru ca a umblat in lumea intreaga, i-a intarit pe romani si i-a mangaiat. Glasul taragotului lui Dumitru Farcas a cantat doinele, dorul si durerea neamului romanesc, dar le-a cantat cu speranta si nadejde. Am traversat parte din noi aproape jumatate din parcursul vietii, ultimii ani de comunism, si atunci doar credinta si cultura crestina, dar si folclorul ne mai aduceau mangaiere si speranta. Acestea ne-au intarit si n-au putut fi suprimate de un regim care era impropriu poporului roman. (…) Oameni ca Dumitru Farcas ne-au intarit si mangaiat si ne-au dat nadejdea ca intr-o zi totul va fi bine pentru poporul roman”, a mai aratat in cuvantul sau episcopul Iustin Sigheteanul.

Dupa slujba, inaintea coborarii sicriului cu trupul artistului in mormant, garda militara a tras de trei salve de foc, urmate de un scurt moment liric interpretat la taragot de fosti prieteni si colegi ai maestrului veniti de la Cluj.

De asemenea, fiica maestrului, Andreea, a multumit localnicilor din comuna Grosi pentru ceremonia funerara organizata, mentionand totodata ca tatal ei i-a spus in mai multe randuri ca dorea sa fie inmormantat in satul natal, pe care-l pretuia foarte mult, desi a plecat de acasa de la o varsta frageda.

In semn de respect, comandantul garzii militare prezente la ceremonie a oferit fiicei lui Dumitru Farcas drapelul tricolor care a fost asezat pe sicriu.

Maestrul Dumitru Farcas a murit in noaptea de luni spre marti, intr-un spital din Cluj Napoca, in urma unui infarct, la varsta de 80 de ani.


Preluare: ZiarMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și