Cererile de restituire a taxei vor putea fi depuse la ANAF, în câteva zile, după ce vor fi publicate și normele de aplicare. Nu vă bucurați însă prea tare, pentru că banii vor fi recuperați de la stat în 5 ani.
Dacă ați înmatriculat o mașină între 1 ianuarie 2007 și 1 martie 2013 și nu ați recuperat prin instanță taxa de prima înmatriculare, taxa auto sau taxa de poluare, indiferent cum s-a numit-statul român vă dă banii înapoi. Cum?

Mergeți la ANAF unde depuneți buletinul, chitanța sau ordinul de plată a taxei. Completați cererea tip de la ANAF și prezentați actele mașinii.

Ulterior, statul român va trimite banii într-un cont. Atenție! Nu primiți banii imediat. Cererile de restituire se soluționează în 45 de zile, iar restituirea taxei propriu zise și a dobânzii aferente se eșalonează pe 5 ani. Cu alte cuvinte, în fiecare an veți primi câte 20%.

Totuși, nu vă grăbiți la ANAF, pentru că autoritățile nu au publicat încă normele de aplicare ale Ordonanței de Urgență. Astfel veți putea solicita returnara taxei de poluare peste câteva zile, spun surse din cadrul Ministerului Mediului, când aceste norme vor apărea în Monitorul Oficial.

De altfel, normele trebuie să lămurească o problemă complicată. Cine are dreptul să ceară restituirea taxei de poluare? Primul proprietar, care a înmatriculat mașina, sau actualul proprietar care a cumpărat-o?

Statul român a decis să restituie taxa de poluare pe cale administrativă după ce a pierdut numeroase procese intentate de șoferi.

Dar asta nu înseamnă că dispare orice taxă. Rămâne în vigoare timbrul de mediu, intrat în vigoare la 1 martie 2013. Dacă recuperați acum taxa, în cazul în care vindeți mașină, cumpărătorul va fi obligat să plătească timbrul de mediu. Ce-i drept, în cele mai multe cazuri, timbrul de mediu este mai mic decât precedentele taxe în vigoare din 2007 până în 2013.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și