”Punem în gardă cu privire la orice eroare de calcul şi la orice aventură militară israeliene împotriva Iranului şi programului său nuclear”, se arată în textul ambasadorului iranian la ONU, Majid Takhtarvanchi, publicat joi de agenţia de presă Tasnim.

”În ultimele luni, numărul şi intensitatea ameninţărilor provocatoare ale regimului israelian nu au încetat să crească, atingând niveluri alarmante”, potrivit lui Takhtarvanchi. Acesta a făcut apel la ”reacţie” contra Israelului pentru a ”pune capăt ameninţărilor sale”.

Încheiat în 2015, acordul internaţional privind programul nuclear iranian îi oferă Teheranului ridicarea sancţiunilor occidentale şi internaţionale în schimbul angajamentului său că nu se va dota niciodată cu arma atomică şi că îşi va reduce drastic programul nuclear, plasat sub controlul strict al ONU.

Tratativele pentru salvarea acestui acord au fost reluate în aprilie la Viena, înainte de a fi suspendate în iunie şi de alegerea ultraconservatorului Ebrahim Raisi în funcţia de preşedinte al Iranului.

Joi, negociatorul Uniunii Europene pentru programul nuclear iranian, Enrique Mora, a început la Teheran discuţii cu viceministrul de externe iranian Ali Bagheri, responsabil pentru acest dosar.

În ajun, şeful diplomaţiei israeliene Yair Lapid indicase, într-o conferinţă de presă la Washington, că Israelul îşi ”rezervă dreptul de a acţiona în orice moment şi indiferent de mijloace” pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și