În munții Țarcu și la Bâlea Lac au fost -5 grade, în timp ce la Miercurea Ciuc au fost -2 grade Celsius.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, miercuri, în exclusivitate, la Antena 3, cum se explică aceste temperaturi scăzute din România.

"E un context de circulație pe continentul european, în care avem un câmp de presiune scăzută în nord-estul României și chiar în atmosfera mijlocie. Avem acolo o structură care favorizează pătrunderea aerului foarte rece, direct peste teriroriul României, dinspre nord, în așa fel încât să avem o pătrundere de aer foarte rece și evident, cu cât la munte mergem la înălțimi mai mari, cu atât temperaturile sunt mai scăzute.

Împreună, acești factori au determinat această situație evident care nu va dura. Este o situație limitată în timp,dar care își are explicație exact în acest tip de circulație ce pur și simplu a canalizat aerul rece peste teritoriul României.

E interesant că ne îndreptăm și spre sezonul rece. Astăzi este echinopțiul, deci ziua și noaptea, deocamdată sunt aproximativ egale, dar în curând vom avea pe timpul zilei o durată de strălucire a soarelui din ce în ce mai mică și temperaturile scad din ce în ce mai mult. Media lunii septembrie este cu 5-6 grade decât media lunii octombrie.

Este o temperatură mai scăzută, cam cu 6-8 grade Celsius faţă de cât ar fi normal. Este în sine un record, nu un record absolut. Am avut record absolut cu o valoare în jur de -15 grade Celsius, tot la Vârful Omu. Avem, într-adevăr o temperatură mult mai scăzută decât normalul perioadei", a explicat Roxana Bojariu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și