Rafael Nadal a triumfat duminică la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului de la Melbourne, după ce l-a învins pe rusul Daniil Medvedev cu 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5 şi a devenit primul jucător din lume cu 21 de titluri majore în palmares.

Nadal, 35 de ani, obţine al doilea său triumf la Australian Open după cel din 2009.

Meciul a început echilibrat, cu Nadal ratând două mingi de break, la 2-1. Cel care a reușit primul să câștige pe serviciul adversarului a fost Medvedev, care a luat 5 game-uri la rând, adjudecându-și setul de debut cu 2-6, bazându-se în special pe reușita primului serviciu, unde a avut un procent de 82%, cu 4 ași.

Spaniolul a jucat mult mai bine în debutul setului secund, pe fondul scăderii randamentului la serviciu al rusului. La 4-1, părea că Nadal va egala situația la seturi, mai ales după ce a răspuns cu un al doilea break, la rebreak-ul lui Medvedev, ducând scorul la 5-3.

Game-ul cu numărul 9 al setului doi a durat aproape 14 minute, cu Nadal salvând 4 mingi de break ale rusului, dar și ratând mingea de set. Medvedev a reușit în cele din urmă să egaleze la 5-5, cei doi ducând jocul în tiebreak, pe care spaniolul l-a condus până la 5-4, moment în care rusul a câștigat 4 mingi consecutive, adjudecându-și și setul 2.

Cu aproape întreaga arenă Rod Laver de partea sa, spaniolul a început cursa de recuperare, cu un game de 19 mingi, în care a avut și o șansă de break. La 2-3, Nadal a salvat alte 3 mingi de break, după care la 4-4 a reușit singurul game câștigat contra serviciului din setul 3, suficient cât să ducă apoi scorul la 1-2, valorificând prima minge de set.

După mai bine de 3 ore și jumătate de joc, se punea întrebarea dacă spaniolul în vârstă de 35 de ani va mai avea energia necesară de a egala situația.

Setul 4 a fost un adevărat carusel. La 1-1, cei doi au cedat pe rând serviciul, iar în game-ul 5 Medvedev a salvat 6 mingi de break, înainte ca spaniolul să câștige la cea de a 7-a ocazie. Nadal și-a câștigat apoi toate serviciile, nu înainte de a salva la rândul său două mingi de break.

La capătul a două seturi de peste o oră, Nadal a reușit să ducă meciul în set decisiv, potrivit Mediafax.

În ciuda faptului că e mai tânăr, Medvedev a fost primul care a început să dea semne de oboseală, cerând în setul 5 de mai multe ori intervenția fizioterapeutului, acuzând crampe musculare.

Nadal, mai concentrat și mai proaspăt, a făcut break-ul la 2-2, și a scăpat cu bine la 3-2, când rusul a avut e șanse de a face rebreak-ul.

La 5-4, Nadal a servit pentru set și meci, însă Medvedev a răspuns la momentul oportun al meciului cu rebreak-ul care a relansat meciul, egalând la 5-5.

De aici însă, Rafael Nadal și-a amintit că e în fața unui moment istoric, pe care nu are voie să îl rateze.

Au urmat două game-uri de povestit, două game-uri istorice. Întâi, Nadal a făcut break-ul, valorificând a 3 șansă, cu Medvedev luptând din greu să rămână în meci,după care și-a câștigat serviciul la zero, obținând astfel cel de al 21-lea titlu de Grand Slam din carieră.

Spaniolul devine totodată doar al patrulea jucător din istorie care reușește să câștige cel puțin de două ori fiecare turneu de Grand Slam.

Pentru reușita sa, Nadal va fi recompensat cu 3.212.000 dolari americani și 2.000 puncte ATP, în timp ce Medvedev va primi 1.606.000 dolari și 1.200 puncte ATP.

Medvedev a ratat cu pierderea acestei finale șansa de a deveni numărul 1 mondial.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și