Chiar dacă nu e membră NATO, Austria ca stat neutru este reprezentat prin participarea la Parteneriatul pentru Pace și la operațiuni conduse de Alianță, printr-un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. România ca membră NATO s-a opus însă ca militarii austrieci să-și preia atribuțiile în cadrul acestor operațiuni, cerând timp suplimentar pentru evaluarea lor.

Presa austriacă relatează că cei doi o militarii austrieci așteaptă de la începutul lunii august acreditarea pentru sediul NATO de la Bruxelles. Ei nu pot participa la operațiunile NATO atâta timp cât nu au acceptul tuturor membrilor Alianței.

Ministerul Apărării din Austria a informat că cei doi militari și-ar fi primit deja misiunile, unul ar trebuie să participe în programul de evaluare, iar celălalt într-un comandament NATO pentru programe de cooperare generală. Dar pentru că militarilor nu li s-a dat acces la birourile lor, sunt nevoiți să lucreze de acasă.

Permisele de acces sunt de obicei acordate dacă nu există nicio obiecție din partea uneia dintre țările membre ale NATO, iar în cazul de față România a cerut o prelungire a termenului de evaluare a militarilor.

„Cu alte cuvinte, România stat membru NATO a cerut timp să se gândească dacă dorește să permită accesul armatei austriece. Nu există niciun motiv oficial pentru asta. Cu toate acestea, este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul privind aderarea la Schengen. Ministerul Apărării din Austria a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles, însă este așteptat și acceptul României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Federale Michael Bauer conform nachrichten.at

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și