"Domnule preşedinte Vasile Blaga, prezentul mesaj vă notifică demisia mea din PDL. Am intrat în partid ca ministru de Externe tehnocrat, convins că - alături de preşedintele Traian Băsescu - PDL îşi poate asuma misiunea de a reforma statul şi de a promova politici de dreapta capabile să dezvolte economia românească", arată Teodor Baconschi în scrisoarea adresată liderului democrat-liberalilor, remisă AGERPRES.

Baconschi prezintă în cuprinsul scrisorii parte din contribuţia sa la activitatea politică a PDL, subliniind printre altele iniţierea şi promovarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă.

"Sunteţi la curent cu activitatea mea: pe lângă prestaţia ministerială, în vârf de criză internă şi internaţională, am creat Fundaţia Creştin Democrată cu scopul de a consolida dimensiunea doctrinară a PDL şi dialogul cu societatea civilă. Am promovat de asemenea proiectul Legii votului prin corespondenţă, pentru ca românii din diaspora să se simtă parte a naţiunii. Nu am ezitat să apăr politica guvernului condus de dl Emil Boc în numeroase contexte publice şi mediatice, inclusiv în perioadele foarte dificile, când mulţi lideri ai PDL preferau să stea deoparte, în timp ce alţii părăseau partidul, trecând la USL", arată fostul democrat-liberal în scrisoarea adresată lui Vasile Blaga.

El reaminteşte că a susţinut, după puterile sale, atât campania pentru alegerile locale, cât şi campania pentru parlamentare.

"Trimis să candidez la Iaşi, în plin fief USL, am obţinut 21% din voturile exprimate în colegiul senatorial 4, depăşind media pe ţară adjudecată de ARD", precizează Baconschi.

Fostul democrat-liberal adaugă că, după dezastrul electoral din 9 decembrie 2012 întregistrat de PDL, a propus alături de Monica Macovei şi moţiunea acesteia - "Reformiştii" - soluţii concrete pentru reconstrucţia formaţiunii. "În ultimele săptămâni, semnatarii acestei moţiuni - niciodată sprijiniţi, niciodată acceptaţi cu adevărat - au fost propuşi pentru excluderea din partid. Conducerea actuală consideră că prezenţa lor în PDL este inutilă sau chiar dăunătoare", susţine Baconschi.

El îl acuză pe Vasile Blaga că prin mesajele pe care le-a transmis prin intermediul presei l-a pus într-o situaţie inacceptabilă care îl determină să afirme că părăseşte PDL fără vreun resentiment.

"Dar chiar mesajele domniei voastre, transmise prin presă, mă pun într-o situaţie inacceptabilă: pe de o parte, aţi recurs la o formulă imprecativă, sperând că "se va alege praful şi pulberea de cei care pleacă din PDL". Pe de altă parte, într-un ultim acces de eleganţă, mi-aţi recomandat - de la Cluj - să "fac ciocul mic". Nu cred că acest gen de limbaj trebuie să caracterizeze conlucrarea dintre membrii unei formaţiuni politice democratice, în România europeană. Plec din PDL fără urmă de resentiment, convins că acest partid îşi va urma, inevitabil, drumul indicat de dumneavoastră. Vă doresc mult succes şi vă rog să primiţi, domnule preşedinte, expresia deplinei mele consideraţii", mai afirmă Teodor Baconschi în scrisoarea adresată lui Vasile Blaga.

La mijlocul acestei săptămâni, vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu a anunţat că a cerut conducerii PDL să introducă pe ordinea de zi a Biroului Permanent Naţional al formaţiunii de luni discutarea excluderii din partid a lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, Sever Voinescu şi Tehodor Paleologu. Imediat după anunţul lui Popoviciu, Funeriu şi-a anunţat demisia din PDL.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și