Cei vizați susțin însă că întârzierile au avut loc din cauza restricțiilor impuse de nouă tulpină Omicron, dar precizează că testele au ajuns în țară și pot fi livrate în școli oricând.

“Aici sunt 800 de mii de teste care sunt pregătite pentru livrare. Le-am adus în depozit ieri pentru că până acum am stat cu ele în camioane, așteptând solicitarea de livrare”, spune reprezentantul unei companii de cercetare.

Aproape 2,5 milioane de teste urmau să fie distribuite de reprezentanții acestei companii de cercetare. Firma a câștigat licitația, iar testele urmau să fie livrate în dată de 2 decembrie, dar au ajuns în țară două zile mai târziu.

Dan Stan, furnizor teste de salivă: “În câteva zile înainte de transportul acestor teste a apărut această situație cu Omicron la nivel mondial și imediat au apărut probleme legate de personal de zbor, aeroporturi închise, a fost o situație de câteva zile în care lucrurile s-au dat peste cap”.

Compania susține că a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență, însă autoritățile au decis să renunțe la contract. Cutiile au stat zile la rând în camione, iar furnizorii au mers cu ele inclusiv la poartă depozitelor IGSU, însă testele nu au mai fost primite.

Dan Stan, furnizor teste de salivă: “Am primit acea notificare de rezolutiune a contractului, după care dânșii nu au mai comunicat cu noi. Noi le avem pregătite pentru livrare, se pot livra din acest moment”.

Pentru cel de al doilea lot, 10 milioane de teste urmau să ajungă în școli, astfel încât elevii să fie testați în cea de a doua săptămână.

Raed Arafat: “La testele de salivă noi am avut mai multe acorduri cadru încheiate, dar unele din firme nu s-au prezentat . Avem promisiuni să se livreze ceva chiar în cursul weekendului”.

În mod normal, testarea copiilor are loc în zilele de luni și joi, fie acasă, cu ajutorul părinților, fie în unitățile de învățământ. Pentru săptămâna viitoare, testarea elevilor are un mare semn de întrebare și asta pentru că toate testele care ar urma să ajungă în unitățile de învățământ trebuie ambulate individual și distribuite mai apoi copiilor.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: “Am putea lua în considerare o testare pentru marți și vineri în loc de luni și joi. Ne-am putea mobiliza pentru a distribui aceste teste către școli în cursul zilei de luni, dar pentru a ajunge la elevi să le facă de dimineață acasă, asta înseamnă realist marți”.

La nivelul tuturor școlilor, mai sunt aproximativ 1,5 milioane de teste, la jumătate față de numărul total al elevilor. În București, de exemplu, luni se vor testa doar preșcolarii, în timp ce în Galați testatea a fost suspendată.

Prof. Adrian Silivestru, purtător de cuvânt al IȘJ Galați: “Nu am găsit niciun criteriu conform căruia unor elevi să le dăm și altora nu. Prin urmare, când vom primi toată cantitatea, vom distribui testele.”

Iulian Cristache, Federația Părinților: “Această mare testare a devenit un fel de mică testare și această bâlbâiala are că scop neachiziționarea acestor teste”.

După prima săptămână de testare au fost raportate peste 150 de teste de salivă pozitive, iar 25 la sută au fost confirmate până acum prin teste PCR.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și