Ultimele date arată că 27.000 de elevi și peste 7.300 de profesori s-au infectat într-o singură săptămână.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni că specialiştii în epidemiologie, alături de cei de la ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, urmează să analizeze impactul utilizării testelor de salivă COVID-19 în şcoli. În cazul în care se va ajunge la concluzia că sunt „fără valoare adăugată”, este posibil să se ajungă la oprirea acestora.

El a fost întrebat ce se va întâmpla cu utilizarea testelor de salivă în şcoli în condiţiile în care există specialişti care spun că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu poate fi depistată în urma unei astfel de testări.

„La acest moment au fost distribuite cel puţin pentru încă două săptămâni, o să fie, probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu, asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu. Asta, normal, că se discută şi cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu experţii în epidemiologie şi se va decide. Dacă au, într-adevăr, să zicem, o valoare adaugată sau nu. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim, deci o să vedem acest lucru. (...) Deci, urmează să vedem care va fi decizia şi cum va fi abordată situaţia aceasta, mai ales de către specialiştii în domeniu, pe partea de epidemiologie”, a declarat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, declara duminică seara la Digi24 că cei mai mulţi dintre cei 27.000 de copii infectaţi cu COVID în ultima săptămână au fost depistaţi pe baza testelor de salivă distribuite în şcoli.

„Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli. Pentru săptămâna viitoare, am verificat şi în această seară (duminică - n.r.) absolut toate judeţele, absolut toate şcolile au la dispoziţie teste pentru testare o dată la două, trei zile”, a spus Sorin Cîmpeanu.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și