Potrivit președintelui CNATDCU, Viorel Barbu, comisia de experți a constatat că există în lucrarea de doctorat "calupuri de text care sunt preluate integral", aproximativ o treime de text fiind "plagiat".

Comisia de lucru a fost formată din trei profesori: Florin Streteanu (Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai”), Valentin Constantin (Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara), Dan Claudiu Dănișor (Facultatea de Drept a Universității Craiova).

"Au analizat sesizarea de plagiat în ceea ce privește teza domnului Victor Viorel Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”. Comisia de lucru a recomandat CNATDCU că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării științifice și propune retragerea titlului de doctor în drept în baza articolului 170 din Legea 1 din 2011. Consiliul a luat în discuție această propunere, a avut cvorum, din 47 de membri au fost 35 prezenți. Au votat pentru 34 și a fost o abținere", a anunțat președintele CNATDCU într-o conferință de presă.

El a precizat că decizia CNATDCU va fi comunicată lui Victor Ponta, care are dreptul în termen de zece zile să depună o contestație.

"Dacă se face contestație, se fixează o nouă comisie de analiză a contestației, formată din trei membri, care analizează contestația și dacă rămâne în vigoare decizia în urma contestației, atunci propunerea este înaintată ministrului Educației pentru a da ordinul de retragere a titlului", a explicat șeful CNATDCU.

El a mai precizat că în lucru se află dosarele lui Elena Petrescu de la Universitatea de Petrol și Gaze, Gabriel Oprea, Mihai Stănișoară, Bogdan Licu, Neculai Onțanu, Loredana-Claudia Radu, Adela Popescu, Dumitru Pârvu, Petre Tobă, Florentin Pandele.

"Ultimele dosare care au venit chiar astăzi — Florentin Costel Pandele, Robert Sorin Negoiță de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, care vor intra în derulare în perioada următoare", a declarat Barbu.

Conform acestuia, CNATDCU nu analizează toate plagiatele, ci numai pe acelea din tezele de doctorat sau, eventual, cele de abilitare.

"Este o răspundere pe care ne-o asumăm, nu este plătită, o facem benevol din timpul nostru. Nu este vina noastră că apar politiceni pe această listă. (...) Pentru doctorat, pentru excelență științifică nu există căi mai scurte, indiferent cine este — că este mare profesor, că este demnitar, că este politician există aceeași exigență. Nu facem politică aici. Vom face analiza școlilor doctorale și vom propune măsuri stricte pentru conducătorii de doctorat sau școlile doctorale care au asemenea accidente. Vom începe cu analiza școlilor doctorale în toamnă", a spus Viorel Barbu.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și