Proiectul privind Sistemul de Management Integrat al deşeurilor înaintează greu, problemele cele mai mari fiind la Fărcaşa, unde ar urma să funcţioneze depozitul ecologic. Când va deveni funcţional, nimeni nu ştie, se fac doar presupuneri.

„Se aruncă gunoaie peste tot. Ăsta mi-i necaz şi nu putem face nimic, comuna e foarte mare. Nu facem faţă. Am anunţat şi la biserică, să spună oamenilor să fotografieze dacă văd pe cineva că aruncă gunoaie şi să ne anunţe. Vin şi din Borşa să arunce, vin şi din Vişeu, au fost cazuri din acestea. Le duc într-un loc retras şi le basculează acolo. E o problemă gravă pentru Moisei. Şi acum este, că oamenii din Moisei demolează casele sau le repară şi nu au unde duce deşeurile din construcţii. Nu avem unde le depozita. Nu ne dă voie legea să avem aşa ceva.

E cea mai grea problemă cu care ne întâlnim acum. A fost şi greşeala Consiliului Judeţean, că trebuiau să rezolve situaţia mai de mult. Au închis groapa de la Sighet, de la Vişeu mai repede, iar acum trebuie să plătim transportul până în Baia Mare. Nu numai asta, dar achităm o taxă de 123 lei/tonă. O maşină cu gunoi dusă la Baia Mare, cu taxe cu tot, ne costă 3000 de lei. Sunt zile când duc câte trei sau patru transporturi, deci 120 milioane de lei vechi. E o absurditate”, a spus, pentru Glasul Maramureşului, primarul din Moisei, Toader Şteţco.

El spune că problemele acestea apar pentru că noi, românii, aplicăm până la absurd orice lege, „nu stăm să gândim un pic. Dacă Uniunea Europeană zice că trebuie făcut un lucru într-un anume fel, aşa facem. Am văzut la alţii că nu fac aşa, dar dacă la ei se acceptă, la noi de ce nu se poate?”.

Primarul din Leordina, Ştefan Gavriluţ, a precizat la rândul său că deşeurile vor deveni o problemă în judeţ dacă nu se finalizează depozitul de la Sârbi.

„Noi avem un contract cu firma de la Sighet, e treaba lor unde duc gunoaiele. Nu e treaba noastră. Nu avem deocamdată probleme cu deşeurile, dar dacă se continuă în ritmul acesta o să avem. Problema este că se adună foarte multe deşeuri, acum adunăm într-o lună câte adunam într-un an”, a completat Ştefan Gavriluţi.

„Deşeurile care se colectează de la Vima Mică, se aduc în Baia Mare. Este acea taxă de aproape 130 lei/tonă, la care se adaugă costurile pentru transport. În

Vima Mică se plăteşte lunar 1,5 lei de persoană/lună, dar nu mai mult de patru persoane, indiferent de cât de numeroasă este familia. Aşa s-a decis în Consiliu Local. Pentru noi, o să fie mai scump totul, odată ce se va duce gunoiul la Fărcaşa. Pentru noi Baia Mare e mai bine. Ne descurcăm cu deşeurile pentru că nu avem cantităţi mari. Aici avem noroc”, a adăugat Liviu Balint, primarul din Vima Mică.

Primarul Sighetului, Horia Scubli, a confirmat, pentru Glasul Maramureşului, faptul că depozitul temporar din oraşul de pe Tisa nu este funcţional în acest moment, iar în cele mai optimiste scenarii acesta va fi operaţional abia din luna octombrie a acestui an.


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și