Una dintre cele mai apreciate ierarhizări anuale ale universităţilor din toată lumea este realizată de compania britanică Quacquarelli Symonds (QS) încă din 2004 şi ţine cont de reputaţia univeristăţilor în mediul academic, dar şi în rândul angajatorilor, de raportul dintre facultate şi student, de orientarea către studenţii internaţionali, dar şi de aprecierea primită pentru cercetările realizate în universitate.

Anul acesta primele două locuri, la nivelul ierahizării generale, au fost câştigate de instituţii de învăţământ din Statele Unite ale Americii, respectiv MIT şi Harvard, după ce anul trecut locul al II-lea i-a revenit universităţii britanice Cambridge. Topul 20 nu este cu mult diferit faţă de 2012, bătălia fiind dusă între universităţi din aceleaşi 4 ţări.

Marea Britanie ocupă în ierarhizarea 2013-2014 locurile 3, 4, 5 şi 6 (cu University of Cambridge, University College London, Imperial College London şi University of Oxford), dar şi 17 şi 19. Regatul are 8 universităţi în top 50 şi 18 în top 100, iar absolvenţii de Oxford şi Cambridge au fost desemnaţi cei mai doriţi de către angajtorii din toată lumea (de către 27.000 de reprezentanţi ai companiilor internaţionale). În ceea ce priveşte cercetarea, doar o universitate britanică (Cambridge) a ajuns în top 30 şi încă două în top 50 (UCL şi Oxford). Şi în acest caz ierarhia este dominată de SUA, însă universitatea cu cele mai multe citări internanţionale ale cercetărilor proprii este Institutul de Ştiinţă Weizmann din Istrael.

Din Europa, în top 20, la ierarhizarea generală, a mai ajuns doar Elveţia cu ETH Zurich (Institutul Federal Elveţian de Tehnologie) şi Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (Şcoala Politehnică Federală din Lausanne), iar în top 50 au intrat Franţa (cu Ecole normale supérieure, Paris – 28 şi Ecole Polytechnique -41), Danemarca (Universitatea din Copenhaga - 45) şi Germania (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg -50).

Top 20 universităţi ale lumii:

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) - SUA
2. Harvard University - SUA
3. University of Cambridge – Regatul Unit al Marii Britanii
4. University College London (UCL) - Regatul Unit al Marii Britanii
5. Imperial College London - Regatul Unit al Marii Britanii
6. University of Oxford - Regatul Unit al Marii Britanii
7. Stanford University - SUA
8. Yale University - SUA
9. University of Chicago - SUA
10=. California Institute of Technology (Caltech) - SUA
10=. Princeton University - SUA
12. Eth Zurich (Institutul Federal Elveţian de Tehnologie) - Elveţia
13. University of Pennsylvania - SUA
14. Columbia University - SUA
15. Cornell University - SUA
16. Johns Hopkins University - SUA
17=. University of Edinburgh - Regatul Unit al Marii Britanii
17=. University of Toronto - Canada
19=. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne - Elveţia
19=. King`s College London - Regatul Unit al Marii Britanii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și