Restanţele la credite ale firmelor şi gospodăriilor au ajuns la 31 de miliarde în aprilie 2013, în creştere cu 30% faţă de nivelul de 24 de miliarde de lei înregistrat în aprilie 2012, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României. Soldul creditelor a scăzut de la 227 de miliarde de lei la 222 de miliarde de lei în acest interval.

Restanţele se referă doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutată şi nereturnată – şi nu şi la dobânzile şi comisioanele aferente creditului, şi sunt înregistrate de la prima zi de întârziere la plată.

Cel mai mare procent al restanţelor în total credite este înregistrat în judeţul Vâlcea: 29%. În aprilie 2013 erau înregistrate restanţe de 850 de milioane de lei, faţă de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei. Restanţele erau în urmă cu un an de doar 271 de milioane de lei şi rata în total credite era de 9%, sub media de 10% pe ţară de la acel moment.

Datele sunt afectate de problemele de la combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă şi cu mari datorii la bănci.

Al doilea judeţ unde firmele şi populaţia au mari restanţe la bănci este Sălajul. Rata restanţelor în total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, în creştere de la 18% faţă de 2012, când Sălajul era judeţul cu cel mai prost raport pentru bănci.

Judeţele Suceava, Galaţi şi Bistriţa-Năsăud înregistrează ponderi de 19-20% a restanţelor în total credite, faţă de o medie de 15% în urmă cu un an.

O explozie a creditelor restante este înregistrată şi în Timiş, care a ajuns unul dintre judeţele cu cel mai prost comportament la plată din ţară: restanţe de 1,6 miliarde de lei (o rată de peste 18%), faţă de un miliard de lei anul trecut (o rată de 11%).

La polul opus, cea mai redusă rată a restanţelor în total credite sunt înregistrate în Gorj (6%), Dâmboviţa (7%), Teleorman (9%) şi Tulcea (9%). Pe de altă parte, aceste judeţe au şi un sold al creditelor redus.

În Bucureşti erau înregistrate restanţe de aproape 12 miliarde de lei, dintr-un total al creditelor de 90,4 miliarde de lei, în creştere de la restanţe de 9 miliarde de lei şi un total al creditelor de 90,7 miliarde de lei în urmă cu un an. Ponderea restanţelor în total credite a crescut de la 9,6% la 13,1%, evoluţie similară cu cea înregistrată la nivelul întregii ţări: 10,5% vs. 13,9%.

În luna martie, ultima pentru care există date de la BNR, rata creditelor neperformante era de 19,08%. exprimată ca pondere în total credite şi dobânzi. Rata creditelor neperformante se calculează ca pondere între creditelor nebancare şi dobânzile aferente, restante de peste 90 de zile şi totalul creditelor şi dobânzilor aferente clientelei nebancare, fără a lua în calcul elementele din afara bilanţului.

Pentru a vizualiza fiecare județ în parte, dați click mai jos pe „Sursa” articolului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și