Ingrediente

BLAT

6 oua
1 cana zahar
1 cana faina
2 plicuri zahar vanilat
un praf sare

CREMA DE VANILIE

5 oua
700ml lapte
175g zahar
75 g faina+amidon alimentar
1 esenta vanilie

SIROP

500 ml apa
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 esenta rom

ORNAT

200 g piscoturi
200 g ciocolata cu lapte
100 g ciocolata amaruie
80 g frisca lichida
coaja de portocala confiata
200 g frisca batuta


Mod de preparare

Pentru blat se bat albusurile cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o crema lucioasa. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza. Se adauga faina si se amesteca usor cu o spatula pana la omogenizare. Se toarna intr-o forma unsa cu unt si se coace in cuptor 25-30 minute. Se incearca cu scobitoarea si cand este gata se scoate din farma si se lasa la racit.

Pentru crema se mixeaza ouale intregi impreuna cu zaharul. Se adauga laptele, faina si amidonul, esenta si se pune pe foc. Se amesteca continuu pana se ingroase compozitia. Eu am folosit 50g amidon+25g faina dar se poate folosi doar faina sau amidon. Se pune la racit acoperita cu folie alimentara. Daca se intareste foarte tare cand se raceste se amesteca cu 2-3 linguri de frisca batuta pana capata consistenta dorita.

Pentru sirop se puna la fiert apa cu zaharul si dupa 2-3 clocote se pune la racit si se pune romul. Blatul rece se taie in trei si se insiropeaza moderat.

Montarea se face punand foaia de jos a blatului pe platou. Se pune crema un strat grosut si foaia a doua de blat si se preseaza putin. Se pune inca un strat de crema si foaia de sus a blatului si se preseaza putin. Se unge cu crema lateralul tortului si se pun piscoturi unul langa altul, de jur imprejur. Piscoturile se pot taia daca sunt prea lungi fata de tort. Eu am taiat doar 2 cm. Se preseaza piscoturile pe laterala si se leaga cu o bentita strans. Pentru ornat se topeste ciocolata rupta bucati cu frisca lichida amestecand continuu pana se topeste si este omogena. Se lasa la racit 5 minute si se toarna peste tort, incepand de la centru si niveland. Pe deasupra se presara coaja de portocala confiata.

Se lasa la frigider cateva ore sau de pe o zi pe alta. Se taie felii si se serveste cu frisca optional.

Pofta Buna!


Preluare: Yahoo.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și