Sute de sesizări privind cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor ajung anual pe masa procurorilor, iar numărul lor tot crește. Multe dintre plângeri vin de la medici, psihologi și profesori.

Adrian Târlea, prim-procuror, Parchetul Capitalei: Dacă în perioada 2017-2020 avem undeva o medie de 175 de sesizări pe an, am ajuns că în perioada 2020 să creștem la 255 de sesizări, iar în ultimii 2 ani să trecem de 300 de sesizări pe an și bineînțeles numărul de victime este mai mare. În 2022 de exemplu am ajuns la 391 de sesizări, privind 419 victime.

Unele victime reclamă agresiunea imediat după ce s-a întâmplat, dar sunt și cazuri în care sesizarea vine după câteva luni sau chiar ani. De la declaraţiile date de copiii abuzaţi se poate ajunge la acuzaţii împotriva pedofililor, mai ales dacă au trecut câţiva ani de la agresiune.

Marian Trușcă, procuror, Parchetul Capitalei: Principala problemă care se întâlnește în aceste cauze este că victimele nu sesisează. Majoritatea agresorilor vin din proximitatea copilului, în proporție de 70-80% sunt persoane cunoscute, chiar din familia restrânsă sau extinsă.

Victimele sunt în general fete, chiar unele de 4 sau 5 ani. După astfel de experiențe dureroase, minorii pot rămâne cu traume greu de depășit. Ședințele de terapie durează foarte mult. Victimele pot suferi de sindrom post-traumatic sau depresii, spun psihologii.

Keren Rosner, psiholog: Este un proces de lungă durata. Poate să fie vorba de câteva luni sau chiar un an-doi de terapie, încât copilul să poată să integreze și să treacă mai departe într-un sens sănătos. De foarte multe ori rămân niște lucruri nerezolvate. Dacă este vorba de stres post-traumatic s-ar putea că anumite comportamente să apară mult mai târziu decât a avut loc evenimentul.

Mihaela Dinu, psiholog, Salvaţi Copiii: Vin referiri din partea Poliției, DGASPC-ului sau Parchetului sau pur și simplu din proprie inițiativă vin părinții. După evaluarea inițială copiii rămân în consiliere sau psihoterapie, depinde de nevoia copilului. Repercusiunile pot rămâne pe întreagă perioadă a vieții dacă nu se intervine la timp și nu se intervine eficient.

Agresorii sexuali sunt de toate vârstele, de la 17-18 ani, până la 80 de ani, mai spun procurorii.

Vă reamintim, în cazul în care aflați despre copii care suferă un abuz, sunt exploatați sau neglijați puteți apela telefonul copilului, la numărul unic de urgență 119. Iar numărul Telverde 0800 500 333 este destinat victimelor violenţei domestice.


Preluare: tvrinfo.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și