Cauze

Insolatia este un accident provocat de caldura excesiva sau de radiatiile solare.
Printre factorii care conduc la aparitia insolatiei se remarca: activitatea intensa, vremea umeda si foarte calda, aerisirea improprie, imbracamintea groasa si deshidratarea. Toti acesti factori impiedica organismul sa se poata racori singur prin transpiratie.

De fapt, insolaţia înseamnă creşterea temperaturii corporale peste un anumit prag, ceea ce declanşează o serie de simptome.

Simptome

Primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale epuizarii: slabiciune, ameteala, greata, gura uscata, sete puternica.
Apoi pielea devine rosie, uscata si fiebinte (uneori vinetie datorita lipsei de oxigen). Desi temperatura interna este crescuta (40-41grade celsius) persoanei ii poate fi frig.
Pot sa apara dureri de cap, somnolenta, stari de voma, halucinatii sau delir, putand merge pana la pierderea cunostintei.

Tipuri de insolatii

Exista doua tipuri de insolatii provocate de caldura: cea clasica si cea de efort.
Insolatia clasica apare la persoanele care nu transpira in mod normal, fie din cauza unei boli, fie din cauza unor medicamente. Daca un om nu transpira in mod firesc, este dificil sa faca fata unui climat calduros si umed. Cel mai des, victimele insolatiei tipice sunt adultii in varsta, care nu dispun de aer conditionat si care sufera de probleme de sanatate cronice, cum ar fi diabetul. Acest tip de insolatie este foarte periculos si poate evolua cu repeziciune, in doua sau trei zile.

Insolatia de efort debuteaza rapid, la doar cateva ore de la o activitate fizica exercitata la temperaturi inalte. Practic desi pielea transpira, organismul se supraincalzeste din cauza vremii calduroase, activitatii fizice suplimentare si a deshidratarii. Victimele insolatiei de efort sunt, de obicei, persoanele sanatoase, tinere, cum ar fi atletii si jucatorii de fotbal. Acest tip de insolatie se declanseaza in conditii de caldura excesiva si umiditate, la care se adauga efortul fizic intens.

Masuri

Tratamentul insolatiei consta in scoaterea imediata de sub razele soarelui, impachetari cu cearceafuri umede, punga cu gheata la cap.
Se poate stropi intregul corp cu apa rece efectuand apoi o ventilatie pentru racire cu un prosop sau un cearceaf.
Extremitatile se maseaza usor pentru a stimila circulatia.
Intre timp daca persoana este vioaie si ii este sete ea poate consuma o infuzie de menta, de ceai negru sau pur si simplu apa foarte putin sarata ( o jumatate lingurita sare la un litru de apa) la care se adauga o lingurita de miere.
Alcoolul este interzis.
In cazurile grave persoanei i se va pune sub nas pentru a inspira o sticluta cu otet sau eter.

Cum se previne insolaţia

Evident, trebuie să eviţi căldura extremă şi mai ales să eviţşi efortul fizic intens când afară e foarte cald. Dacă nu este posibil, ai grijă să bei apă suficientă şi din când în când fă pauze pentru a te retrage la umbră. De asemenea e important să nu consumi alcool şi să porţi haine subţiri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și