Benzina şi motorina vor consemna o scumpire întrucât guvernul Ponta a introdus acciza suplimentară de 7 eurocenti/litru la combustibil. De la aceasta data, astfel, accizele la combustibili valabile vor fi urmatoarele: benzina cu plumb: 491,19 euro/1.000 litri; benzina fara plumb: 429,59 euro/1.000 litri; motorina: 400,395 euro/1.000 litri; petrol lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor: 445,91 euro/1.000 litri. Scumpirea estimată la carburantii auto va fi de aproximativ 40 de bani/litru. Circa 7-8%.

Totuşi, companiile din transporturi vor fi mai puţin afectate de această scumpire întrucât Guvernul va înapoia transportatorilor 4 cenţi din cei 7 cenţi, cât reprezintă acciza. Această sumă va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului.

Şi ţigările se vor scumpi. Astfel, acciza specifică la țigarete va crește de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de țigarete, față de 56,71 euro/1.000 de țigarete în prezent (plus 5,4%), fapt care va genera o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de țigarete (plus 3,16%). Noua valoare va fi valabila timp de un an de zile, respectiv intre 1 aprilie 2014 si 31 martie 2015, dupa cum se precizeaza in Codul Fiscal. Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumătate, ajungând la 15,7%, conform unui studiu al companiei de cercetare Novel.

De asemenea, scumpiri vom avea şi la gaze. Preţul gazelor va creşte atât pentru populaţie, cât şi pentru companii, pentru populaţie avansul va fi de 2%, iar pentru consumatorii non-casnici de 5%. Aceste majorari fac parte din calendarul de liberalizare a pretului gazelor, agreat de Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Conform Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), calendarul de liberalizare a tarifelor la gaze pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri. Presedintele institutiei, Niculae Havrilet, a declarat că la 1 iulie va intra in vigoare o crestere pentru consumatorii non-casnici de 5% si pentru cei casnici de 3%. Iar de la 1 octombrie se va aplica o majorare de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici.

Dincolo de aceste scumpiri deja anunţate, este posibil să asistăm şi la alte scumpiri, cauzate, în special, de creşterea preţurilor la carburanţi. Acestea pot antrena o scumpire în lanţ în întreaga economie. În plus, alte produse sezoniere, cum ar fi carnea de miel, ouăle pot înregistra un avans uşor.

Avem parte, totuşi, şi de o ieftinire: la apelurile telefonice efectuate în alte reţele. Acestea vor costa mai puţin începând de la 1 aprilie. Comisia Europeană a aprobat decizia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) privind ieftinirea convorbirilor telefonice. Astfel, incepand din 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru apelurile efectuate in reţelele fixe din România vor scadea de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenţi/minut, iar cele pentru apelurile efecutate in reţelele mobile se vor reduce de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut.

O altă modificare de la 1 aprilie are loc la nivelul actelor de identitate. Începând cu 1 aprilie 2014, românii vor putea opta pentru noile cărţi electronice de identitate, care vor conţine mai multe elemente particularizante.


Preluare: romaniatv.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și