E ceva ce nu se potriveşte aşa cum ar trebui în legătură cu măsurile de prevenţie pe care oamenii trebuie să le ia pentru a nu se îmbolnăvi, măsuri despre care ne învaţă autorităţile, şi precauţiile la care ne obligă aceleaşi autorităţi în cazul nedoritei variante când cineva răpus de coronavirus trebuie înmormântat.
Doctorul Raed Arafat spune că virusul ucigaş nu se ia de pe haine (sursa pe care am folosit-o: https://www.libertateapentrufemei.ro). Tot doctorul Arafat şi multi alţi doctori, virusologi şi alţi specialişti spun că pericolul posibil de îmbolnăvire apare când stăm prea aproape unii de alţii si atunci, prin expiraţie unii pot să transmită, iar prin inspiraţie ceilalţi, odată cu necesarul aer, aspiră şi coronavirusul SARS -Cov-2. Până aici nu-i nimic neclar şi e bine că ştim ce avem de făcut pentru a ne feri.
Există, totuşi, o problemă neclară. Acuma, Doamne fereşte, dar dacă se ajunge la înmormântare, sunt nişte reguli stricte care trebuie urmate. Citez din https://www.libertatea.ro: „De asemenea, cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp. Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. În ceea ce-i privește pe aparținătorii care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință, format din: halat de unică folosință din material de ţesut sau impermeabil la apă, mască facială, botoși, mănuși – în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul)″.
Nu mai reamintesc de prevederile Ordonanţelor de Urgenţă care spun câte persoane au voie să participe la înmormântare. Se iau măsuri serioase pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, şi am toată convingerea că aşa trebuie să fie.
Dar, nedumerirea mea e legată de modul de răspândire a coronavirusului SARS-Cov-2 despre care vorbesc specialiştii. Dacă posibila transmitere se face prin aer (prin respiraţie), sau dacă punem mâna pe obiecte atinse de cei îmbolnăviţi şi apoi ne atingem faţa cu mâna nespălată, atunci de ce se iau toate aceste măsuri speciale în cazul înmormântărilor? Sunt şi alte căi de a se transmite coronavirusul? Morţii nu respiră, vor fi închişi împreună cu temutul coronavirus, dar cei rămaşi în viaţă trebuie să fie precauţi să nu se îmbolnăvească.
CUM? Ce altă cale de răspândire are coronavirusul închs într-un sicriu?