Potrivit Noului Testament acest eveniment a avut loc in ziua rusaliilor evreiesti, la 50 de zile de la invierea lui Iisus. De aceea sarbatoarea crestina mai poarta denumirea de Cinzecime.

Anul acesta, a doua zi de RUSALII este libera, fiind marcata luni, 9 iunie, 2014 cand este sarbatoarea Sfintei Treimi. Potrivit traditiilor populare, in Transilvania, RUSALIILE se intind pe o perioada de trei zile.

In credinta populara, Rusaliile sunt spiritele mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locasurile lor subpamantene si incep sa faca rele oamenilor.

La fel ca si la alte sarbatori crestine si de ziua de RUSALII se leaga o multime de traditii si superstitii care difera de la o regiune la alta a tarii.

În Maramureș, de RUSALII oamenii isi impodobesc casa si gospodaria cu ramuri de tei, plop, stejar. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare. Se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor si de aceea flacaii le aduc din paduri dupa care se sfintesc la Biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane;

Tot de Rusalii, in unele regiuni se danseaza Jocul Calusarilor. Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative. Spiritele rele se alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei de Rusalii.


Preluare: romaniatv.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și