În ajun de an nou nu mai ai voie să mături, să dai cu aspiratorul, să speli, să ştergi praful sau să duci gunoiul, fiindcă alungi belşugul şi sporul casei - spune tradiţia. Şi acestea nu sunt singurele restricţii de care ar trebui să ţii cont, ca să păşeşti cu dreptul în 2014.

Nu folosi foarfecele, nu plânge, nu strănuta şi nu sparge nimic de Revelion, fiindcă sunt semne că te va urmări ghinionul în anul care vine.

Ai mare grijă să nu ţii în casă, la vedere, înainte de 1 ianuarie, calendare ale anului următor - e semn rău!

Lasă toate uşile şi ferestrele deschise, ca să intre aerul proaspăt.

Poartă haine noi (neapărat şi ceva roşu), chiar dacă stai acasă.

Pentru noroc garantat în anul ce vine, de Revelion scurge ultimele picături dintr-o sticlă de vin în paharul tău.

Lasă o lumânare să ardă până la ziuă, ca să ai parte de un an liniştit.

Atenţie şi la starea vremii

Se spune că se anunţă un an bun dacă cerul e senin de Revelion. Iar dacă mai ai parte şi de ger, şi de zăpadă sclipitoare, începe un an prosper, cu multe nunţi.

Tot prosperitate anunţă şi vântul care bate dinspre sud. Cel din nord aduce vreme rea, cel de la răsărit "promite" foamete şi calamităţi, iar cel dinspre vest e semn de spor la lapte şi peşte, dar vesteşte şi moartea unei persoane importante - potrivit credinţelor populare.
Nu bate vântul nici un pic? Aşteaptă-te la bucurii şi succese pe toate planurile!

Pentru dragoste şi prosperitate, pentru sănătate şi veselie în anul ce vine este bine ca la miezul nopţii să dansaţi în aer liber, cel mai bine în jurul unui copac.

Fetele care vor să se mărite în următoarele 12 luni ar fi bine ca prima persoană pe care o văd de la geamul dormitorului să fie un bărbat.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.

În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.

O practică păgână s-a menţinut până astăzi, modalitatea de punere în aplicare fiind însă diferită. Societăţile arhaice credeau că spiritele malefice se tem de zgomote puternice şi de lumină şi, de aceea, în noaptea dintre ani, aprindeau focuri mari şi făceau zgomot pentru ca în anul ce vine să fie feriţi de rele. În zilele noastre, focurile şi tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Şi clopoţeii sunaţi cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.


Preluare: RomaniaTV.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și