Iulian Arba avea împlinise 26 de ani în luna iulie. Toți cei care îl cunoșteau au doar cuvinte de laudă la adresa lui. „Un om cât muntele. Pe cât de mare, pe atât de bun și drăgăstos” a povestit o prietenă de-a tânărului sportiv.

iulian arba1Întreaga comunitate este șocată de ceea ce se întâmplat astăzi la râul Iza, în zona podului vechi. Se pare că sportivul s-a dus la o partidă de pescuit. Nimeni nu știe cum, însă ar fi atins firele de înaltă tensiune și ar fi căzut în apă. A fost găsit fără suflare.

Tragedia în familia Arba este cu atât mai mare, cu cât mama lui Iulian este plecată la Piatra Neamț, la înmormântarea surorii. La aflarea teribilei vești, tatălui sportivului, i s-a făcut rău și a fost dus la Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Municipal Sighetu Marmației. Iulian era singurul copil.

A urmat exemplul mamei

Mama tânărului, Rodica Arba, a fost sportivă de performanță. Ani de zile a obținut zeci de medalii de aur la competiții naționale și internaționale. Era dublă medaliată cu aur la Olimpiadă (echipă de canotaj 2 fără cârmaci): Los Angeles 1984 și Seul 1988; argint la Seul 1988 (8+1)

Iulian Arba i-a călcat pe urme. Era în reprezentativa României de canotaj și a participat la campionatele europene și mondiale. În 2009 spre exemplu a făcut parte din echipajul masculin de 8+1 (Florin Lauric/Aurelian Stoica/George Robu/Gheorghiţă Munteanu/Petre Codău/Gheorghe Oros/Iulian Arba/Cătălin Todirenchi/Bogdan Codrici), care a ocupat locul 5 în serie.

Pagina de facebook a tânărului este plină de mesaje de condoleanțe.

Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului Municipal Sighetu Marmației pentru efectuarea necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei!

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a fost colegă la lotul naţional cu mama lui Iulian, care este triplă medaliată olimpică. Aceasta a trăit un şoc dublu, aflându-se în momentul decesului fiului său la înmormântarea surorii ei.

„Nici nu ştiu ce să spun. Am fost colege cu mama lui, Rodica, atâţia ani la lot, e o nenorocire pentru ea şi soţul său. Rodica nici nu era acasă, ci la Piatra Neamţ, la înmormântarea surorii ei, care a fost şi ea canotoare. Suntem cu toţii alături de familie, dar nici nu ştii ce să spui, cum poţi ajuta după asemenea tragedie”, a spus Lipă

Iulian Arba a făcut canotaj de performanţă până la 23 de ani, după care s-a retras acasă, în Maramureş, unde a deschis o afacere împreună cu familia. Sâmbătă, el a plecat singur la pescuit, pentru a se relaxa, dar acest lucru i-a fost fatal.

Un alt fost sportiv român, Florentin Petre, a fost şi el la un pas să aibă acelaşi sfârşit: s-a electrocutat, în iulie 2001, în timp ce era la pescuit, şi s-a ales cu arsuri de gradul I, II şi III.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și