Casele sunt vechi, confecţionate din lemn, iar oamenii trăiesc fără confortul zilelor noastre, lipsiţi de cele mai elementare condiţii. Se luminează la lampă şi lumânare, la fel ca pe timpuri. Îşi ţin mâncarea în fântână pentru a nu se strica şi sunt rupţi de realităţile cotidiene, deoarece nu au nici televizor, nici radio. Drumul spre aceste gospodării s-a deschis abia anul trecut, fiind acum pietruit şi circulabil chiar şi cu maşina. Cu toate acestea, electrificarea acestor gospodării a eşuat, deşi s-au făcut demersuri în acest sens de către autorităţile locale. Un motiv care a alimentat această situaţie este şi faptul că sunt situate la distanţe de 200-300 metri una de alta.

„Oamenii de aici trăiesc greu, deoarece nu se pot bucura de beneficiile curentului electric. Sunt vârstnici care s-au obişnuit cu acest stil de viaţă şi acum sunt împăcaţi cu gândul că probabil nu vor apuca ziua în care să le ardă becul în casă. În anul 2000, autorităţile locale au avut o tentativă de a realiza instalaţia electrică, pe cont propriu. S-au montat şi stâlpii, dar fostul preot din comună a reclamat la Renel această investiţie şi lucrările au fost sistate, deoarece nu existau toate avizele necesare. În 2006 s-a depus un proiect la Renel de către primărie, dar acesta n-a primit finanţare. Răspunsul primit de noi a fost acela că investiţia este prea mare pentru a fi vreodată rentabilă, iar încercările noastre de a-i ajuta pe aceşti oameni vitregiţi de soartă au eşuat”, a conchis viceprimarul comunei, Gheorghe Ulici.

Investiţie... nerentabilă

Renel a calculat că investiţia este nerentabilă, iar cei zece oameni au fost condamnaţi la o viaţă pe întuneric în vremurile moderne. Paradoxul este că două familii s-au mutat în casele părinteşti, neelectrificate, în ciuda faptului că aceşti oameni au trăit la oraş toată viaţa. Acum au ieşit la pensie, iar traiul la ţară le prieşte, aici găsindu-şi mult râvnita linişte şi apucându-se de agricultură. Cei care locuiesc în casele neelectrificate au între 55 şi 80 de ani şi se descurcă greu, deoarece în mare parte nu au pensii.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și