"Avem nevoie de elaborarea rapidă a Programului naţional de dezvoltare rurală. Bugetul s-a aprobat în Consiliu, dar România încă nu are planul naţional de dezvoltare, baza de finanţare a agriculturii româneşti. Vă propun să aveţi în vedere ca imediat după terminarea strategiei pentru dezvoltarea pe termen lung a agriculturii o echipă formată din oameni de agricultură, să extragă elementele fundamentale pentru realizarea Programului naţional de dezvoltare rurală, în aşa fel încât Guvernul să-l poată transmită în timp util la Bruxelles în vederea finanţării şi pentru 2014, inclusiv a lui 2014 (...). Cu siguranţă, bugetul 2014 se apropie de intrare în vigoare, dar el trebuie să ne găsească pregătiţi din punct de vedere al procedurilor şi al propriei noastre birocraţii", a declarat Băsescu, joi, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2013 cu tema "Viziunea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România faţă de PAC 2014 - 2020".

Preşedintele a evidenţiat faptul că ar trebui definit "foarte rapid şi precis" termenul de "tineri fermieri", în vederea derulării programelor care se adresează acestei categorii.

"Trebuie să definim ce înseamnă fermă mică, pentru a elimina arbitrariul în alocarea resurselor financiare venite de la Uniunea Europeană. Trebuie să stabilim condiţiile de atestare a produselor tradiţionale. Trebuie să stabilim, de asemenea, condiţiile de recunoaştere a grupurilor de producători. Sunt lucruri, zone în care bâjbâim şi care împiedică alocarea corectă, rapidă, eficientă a resurselor financiare de la Uniunea Europeană", a explicat Băsescu.

În discursul său, preşedintele a subliniat că a venit timpul ca România să pună accentul în mod deosebit pe agricultură.

"Agricultura nu se poate delocaliza. Am văzut foarte multe incidente, nu numai în România, în multe alte ţări din Uniunea Europeană, în care mari uzine auto, mari producători de anvelope, mari producători de medicamente, într-o zi anunţă că au închis şi pleacă acolo unde forţa de muncă este mai ieftină. Agricultura şi turismul au avantajul că nu pot fi delocalizate. Nimeni nu poate să închidă şi să plece, lăsând pământul în România, pentru simplul motiv că nu-l poate lua. Nimeni nu poate să ia frumuseţile ţării şi condiţiile pentru turism", a evidenţiat şeful statului.

El a adăugat că turismul şi agricultura sunt ramuri ale economiei care aşază fundamentul dezvoltării economice a României.

"Agricultura trebuie să fie, în mod categoric, o prioritate de prim rang. Sigur, pentru agricultură apar probleme. Vedeţi şi anul acesta, ca şi anul trecut, parcă ar fi doar două anotimpuri: după iarnă vin imediat căldurile mari, uneori secetă; vara încetează brusc şi vin zăpezile. Este clar că ceva s-a schimbat în modul de a privi la acele patru anotimpuri şi atunci agricultura însăşi trebuie să se adapteze la aceste realităţi climatice. Cred că un răspuns al nostru la realităţile climatice ale României din ultimii ani ar fi punerea rapidă în valoare a unui sistem de irigaţii eficient", a apreciat Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, este esenţial ca România să găsească formula ca utilizând fonduri destinate dezvoltării rurale şi fondul de coeziune să relanseze construcţia canalului Siret-Bărăgan şi a canalului Bucureşti-Dunăre ca surse de apă pentru zone agricole extrem de importante.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și