Totuşi, nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că autorităţile din mai multe judeţe ale ţării au constatat, nu de puţine ori, că ţigările confiscate dispar din depozit înainte de a fi distruse. Astfel, acestea ajung să fie revândute pe piaţa neagră, până acum, autorităţile nereuşind să găsească soluţii prin care să fie scurtate etapele legale în care aceste ţigări să poată fi arse.

Subiectul a fost discutat în repetate rânduri, cu toate acestea, ţigările confiscate de autorităţi ajung să fie distruse, prin incinerare, numai în urma unei hotărâri judecătoreşti, prin care se răspunde la contestaţia persoanei căreia i s-a confiscat marfa. Dat fiind intervalul lung care trece până la emiterea unor astfel de hotărâri, ţigările confiscate... dispar din depozite. Pe de altă parte, procedurile în ceea ce priveşte confiscarea produselor de contrabandă şi depozitarea acestora în camera de corpuri delicte sunt cu circuit închis, respectându-se nişte reguli stricte, tocmai pentru a nu exista astfel de probleme, susţin anchetatorii. În Ucraina, un pachet de ţigări costă aproximativ 4 lei. Trecut peste graniţă, preţul său se dublează, iar cu cât se apropie de alte pieţe decât cele din Maramureş, marfa este vândută mai scump.

900.000 de pachete predate spre distrugere

Potrivit oficialilor ITPF Maramureş, în urma acţiunilor întreprinse la nivelul ITPF Sighetu Marmaţiei, pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în perioada 1 ianuarie 2013 - 30 aprilie 2014, pe raza judeţului Maramureş au fost descoperite şi confiscate de către lucrătorii poliţiei de frontieră 1.385.540 pachete cu ţigări, în valoare de 12.483.309 lei. În ceea ce priveşte traseul acestei cantităţi impresionante de ţigări de contrabandă confiscate, cei de la poliţia de frontieră susţin că: „Ţigările confiscate sunt

predate pentru distrugere, antrepozitarilor autorizaţi, destinatarilor înregistraţi, expeditorilor înregistraţi sau importatorilor autorizaţi, de la caz la caz. La nivelul judeţului Maramureş, ţigările descoperite şi confiscate de către lucrătorii poliţiei de frontieră sunt păstrate în camera de corpuri delicte până la pronunţarea unei încheieri sau hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă şi irevocabilă, după care se predau pentru distrugere”, a arătat purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei, Radu Lungu. Acesta a spus că, de la începutul anului 2013, şi până în luna aprilie, din totalul de 1.385.540 pachete cu ţigări, au fost predate pentru distrugere 899.000 pachete de ţigări de diferite mărci.

Niciun caz de dispariţie din depozit, în Maramureş

Şeful ITPF Sighetu Marmaţiei, Liviu Bute, recunoaşte că au fost sesizate câteva cazuri în care ţigările de contrabandă au dispărut din depozitele MAI, însă nu la nivelul judeţului nostru. Acesta precizează că în Maramureş nu a fost înregistrat niciun caz de furt al ţigărilor de contrabandă confiscate. „În urmă cu ceva timp, au fost câteva cazuri în ţară, în care ţigările de contrabandă confiscate au dispărut din depozite. Din fericire, la nivelul judeţului nostru, cât şi în Satu Mare şi Suceava, nu au fost semnalate astfel de cazuri”, a declarat comisar-şef de poliţie, Liviu Bute.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și