Zacusca de fasole poate reprezenta aperitivul ideal în sezonul rece. Aceasta poate fi mâncată imediat după ce s-a răcit sau se poate păstra în cămară.
Zacusca de fasole are o complexitate medie şi poate fi preparată în 2 sau în 5 ore, în funcţie de cantitatea pe care o doriţi.
Mai jos puteţi regăsi trei reţete simple de zacuscă de fasole.
ZACUSCĂ DE FASOLE – reţetă 1
Ingrediente:
● 2 kilograme de ceapă
● 1,5 kilograme de gogoşari
● 2 kilograme de roşii
● 600 grame de morcov
● 1 kilogram de fasole boabe
● 1 litru de ulei
● 5 foi de dafin
● 1 lingură de cimbru uscat
● piper
● sare
Mod de preparare:
Fasolea se fierbe în mai multe ape. Se pune fasolea la fiert în apă fără sare, cu o ceapă care a fost curăţată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă şi în al doilea clocot, iar apoi se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un al treilea clocot. Apa în care a fiert se scurge şi se păstrează pentru mai târziu.
Între timp, se curăţă morcovii şi se dau pe răzătoarea mare. Apoi se curăţă ceapa de coajă şi gogoşarii de cotorul cu seminţe şi se taie totul cubuleţe sau julienne. Roşiile se toacă cu tot cu coajă şi se strecură de sâmburi.
Apoi, se încinge uleiul într-o oală mare de 10-12 litri. Se adaugă ceapa, morcovul
în ulei şi se sotează până când ceapa începe să devină sticloasă, după care se adaugă gogoşarii, iar atunci când s-a înmuiat, se stinge totul cu suc de roşii.
Întreaga compoziţie se lasă la foc mic timp de p jumătate de oră. La final se adaugă boabele de fasole, cimbrul, foile de dafin, sarea şi piperul. Se fierbe totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugaţi apă în care a fiert, dar care să fie caldă.
După ce fasolea s-a fiert, zacusca fierbinte se toarnă în borcanele calde şi uscate. Se legă bine borcanele cu celofan sau cu un capac şi se învelesc în prosoape sau pături calde.
Sursă: cevabun.ro
ZACUSCĂ DE FASOLE – reţeta 2
Ingrediente:
● 2 kilograme de fasole uscată
● 3 kilograme de gogoşari roşii
● 1 kilogram de bulion de rosii
● 1 kilogram de ceapă
● 1 litru de ulei de floarea soarelui
● două bucăţi de foi de dafin
● ienibahar
● cimbru
● boia de ardei iute sau dulce.
Mod de preparare:
Se fierbe fasolea bine, dupa ce a stat la înmuiat de cu seara. După ce a fiert, fasolea se scurge, se lasă la răcit şi se dă prin maşina de tocat sau robotul de bucătărie. Conţinutul obţinut se dă deoparte.
Apoi, se coc gogoşarii, se curăţă şi se dau şi ei prin maşină. Ceapa se taie mărunt, se opăreşte în câteva clocote, în puţină apă. Se scurge şi se căleşte în puţin ulei.
Apoi, se adaugă gogoşarii peste ceapă şi se lasă la foc mic, timp de 30 de minute. Se adaugă fasolea,condimentele, bulionul şi restul de ulei şi se lasă pe foc până când uleiul deasupra. Se sărează compoziţia obţinută după gust şi se dă deoparte. Zacusca de fasole obţinută se pune în borcane după ce s-a răcit un pic.
Sursă: Reţete Culinare.ro
ZACUSCĂ DE FASOLE – reţetă 3
Ingrediente:
●250 de grame de fasole
● 2 cepe mari
● 1/2 kilograme de ardei capia
● 2 linguri de bulion
● 50 de mililitri de ulei
● sare
●piper
● foi de dafin
● cimbru
● boia
Mod de preparare:
Se fierbe fasolea în apă cu sare. Între timp se adaugă morcovul şi o ceapa tocată mărunt. Atunci când apa începe să scadă este indicat să se completeze şi să se lasă pe foc întreaga compoziţie până când fasolea este fiartă bine. După aceea se ia de pe foc şi se dă deoparte.
Apoi, se pun ardeii la copt, după care se curăţă şi se taie făşii.
Se curăţă şi se toacă mărunt şi cea dea doua ceapă, care se căleşte în ulei încins până când aceasta devine translucidă. Se adaugă fasolea şi ardeiul şi se completează cu apă, în care se pun câteva foi de dafin şi se lasă să fiarbă la foc mic.
Când apa a început să scadă se adaugă bulionul. Compoziţia obţinută se condimentează, după gust, cu sare, piper, cimbru şi boia, iar apoi se mai dă totul într-un clocot.
Atunci când zacusca de fasole este gata, aceasta se lasă să se răcească un pic, iar apoi se pune în borcane.
Preluare: Gandul.info