În acest top realizat de jurnalista Elena Sevillano sunt incluse următoarele localităţi: Bazna, Polovragi, Carlibaba, Şirnea, Răşinari, Botiza, Breb, Ciocăneşti, Biertan, Viscri, Rimetea, Jurilovca, Pleşa, Săpânţa şi Târgu Neamţ (oraş). Fiecărui sat îi sunt dedicate câteva rânduri în care sunt evidenţiate principalele valori pentru care au devenit adevărate atracţii turistice, precum: bisericile, mănăstirile, casele tradiţionale sau activităţile specifice unor aşezări rurale etc, a notat basilica.ro.

# Săpânţa

Evident, din clasament, nu putea lipsi comuna Săpânţa, unde se află Cimitirul Vesel sau “Alegre”, după cum l-au tradus spaniolii. “Cimitirul Vesel din Săpânţa, în apropiere de granița cu Ucraina, şi-a câştigat renumele datorită culorilor mormintelor sale. Acestea sunt decorate cu picturi naive și epitafe originale și pline de umor. Cimitirul a devenit un muzeu în aer liber și o atracție turistică prin munca și harul artistului local Stan Ioan Pătraş, care a început în 1935 să sculpteze pietre funerare cu stilul său specific. La moartea sa, în 1977, l-a succedat în opera sa, Pop Dumitru. În apropiere se află mănăstirea Săpânţa-Peri, biserica de lemn cu cel mai înalt turn din lume (78 de metri)”, a explicat El Pais.

Primarul comunei Săpânţa, Gheorghe Stan, a declarat, pentru AxaNews.ro, că este un lucru deosebit că Săpânţa se află pe lista celor mai frumoase aşezări din regiune.

“Avem sute de mii de turişti în fiecare an. Printre ei, se numără şi mulţi spanioli. Cu toţii rămân impresionaţi de ceea ce găsesc aici. Sunt convins că numărul va creşte ca urmare a promovării de către străini, însă şi ca urmare a investiţiilor pe care le derulăm anul acesta, atât prin PNDL, cât şi prin fonduri europene. Avem un proiect în valoare de un milion de euro, care înseamnă înfiinţarea reţelei de canalizare şi o staţie de epurare. Avem un proiect care înseamnă realizarea de asfaltări, respectiv şanţuri betonate pe 5,6 kilometri, în valoare de 8,5 milioane de lei. Avem încă un proiect, în valoare de 700.000 de euro, pentru reabilitarea primăriei. La fel, unul în valoare de 175.000 de euro, pentru reabilitarea dispensarului uman. Ba există şi intenţia unui maramureşean plecat în Australia, de a realiza un azil pentru vârstnici”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Gheorghe Stan.

# Botiza

El Pais spune că Botiza este un sat din regiunea Maramureş, nordul României, renumit pentru covoarele de lână realizate manual. “Are biserica sa și casele tipice din regiune, cu acoperișuri de țiglă și uși imense sculptate cu ornamente: soare, dinți de lup și role de frânghie pentru protecția familiei. Aceste locuințe caracteristice găzduiesc o comunitate țărănească care tăie câmpul cu mâna, cu coase, colectează fânul cu furci de lemn și folosește încă transportul cu cai și căruțe. O carte poștală care vă invită să călătoriți prin timp”, a notat El Pais.

Primarul Florea Poenar a declarat, pentru AxaNews.ro, că nu este prima dată când comuna Botiza se regăseşte în astfel de topuri. “Am mai fost pe locul întâi, recent, într-un clasament similar. Este o expunere mediatică pozitivă, benefică. Însă, acest lucru ne dă şi o responsabilitate. În fiecare ţară unde se publică astfel de materiale, turiştilor le rămâne întipărit în minte numele localităţii şi, adeseori, vin să o viziteze. În ultimii ani, ne-am implicat în realizarea centrului tradiţional. Pe aceeaşi direcţie, vom continua cu un nou proiect. Intenţionăm să facem toate trotuarele cu piatră cubică şi porţi maramureşene. Suntem în faza elaborării proiectului tehnic şi vrem să facem totul, de la intrarea în Botiza până în centru. Sperăm să obţinem contract de finanţare prin fondul suveran de investiţii. Este un vis pe care l-am avut şi de care mă ţin până când va fi realizat în totalitate. Cu turiştii stăm foarte bine. Nu mai sunt locuri în pensiuni de Paşti”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Florea Poenar.

# Breb

“Lemnul este un material care definește foarte bine personalitatea satului Breb, situat în regiunea istorică Maramureș, în nordul țării, bine păstrată în valea sa dominată de așa-numita Creastă a Cocoşului, parte a munților vulcanici din Gutâi”. Aşa încep cei de la El Pais descrierea satului Breb. Aceştia şi notează faptul că biserica este ortodoxă. “Din lemn sunt faimoasele sale uși, sculptate inteligent și decorate de artizani locali. Ciclurile naturii au stabilit ritmul satului. Cu ierburile și florile sălbatice care îngroșă pajiștile în primăvară şi hambarele caracteristice sunt făcute în fața iernii”, a scris El Pais, menţionând că sătenii au găini, oi, purcei și vaci.

Primarul Mihai Ivaszuk a arătat, pentru AxaNews.ro, că este foarte încântat de această veste. “Meritul este al unui funcţionar al primăriei Ocna Şugatag, originar din Breb. În momentul în care s-a întocmit o listă de propuneri cu cele mai frumoase sate din România, colegul nostru a trimis fotografii din Breb, sat care ţine de noi, Ocna Şugatag. Acum, văd că tot mai multe publicaţii sunt interesate de Breb. De când a apărut acea clasificare, numărul de turişti a crescut mult. Bugetul pe care îl avem ne va ajuta să cârpim accesul către sat. În privinţa ETOS-ului, am rămas cu cinci firme care doresc să execute modernizări pe raza comunei, în privinţa dezvoltării turistice. Suntem conştienţi de faptul că satul Breb este tot mai atractiv pentru turişti. În Breb, vom păstra aspectul tradiţional, cu străzi pietruite, până la Drumul Măriuţei, care merge sub Creasta Cocoşului”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Şugatag.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și