Stim cu toti ca vegetarieni mananca numai legume, insa acestea nu lipsesc nici din casa celor care consuma si carne. Sunt alimente esentiale si de baza pentru viata noastra sanatoasa, de aceea avem mai jos cateva trucuri sa ne fie la indemana cand vine vorba de legume.
Sparanghelul proaspat, se pastreaza, tinandu-l cu capetele taiate in apa, la un nivel de trei centimetri; sau infasurati capetele taiate, in servetele inmuiate in apa, apoi introduceti-le intr-o punga de plastic. Se poate pastra la frigider timp de o saptamana.
Ciupercile trebuie curatate cu o periuta moale sau o carpa de muselina inmuiata in apa. Daca sunt tare moi, cu o textura nisipoasa, lasati-le sa se curete sub un jet de apa rece, avand grija ca apa sa se poata scurge imediat.
Pastrati ciupercile la rece, necuratate, intr-un vas de plastic, acoperit cu hartie, timp de pana la 3 zile
Nu este nevoie sa curatati sfecla inainte de a o pregati. Se poate fierbe pana se inmoaie, se scurge, apoi se tine sub un jet de apa rece pana cand foile exterioare cad singure.
Pentru a impiedica innegrirea cartofilor cruzi, curatati, acestia se tin intr-un vas cu apa rece, care sa-i acopere, pana la gatirea lor.
Pentru pastrarea conopidei tinere, asigurati-va ca aerul poate circula in jurul ei. Evitati pastrarea ei intr-o punga de plastic ca in vid, deoarece aceasta favorizeaza aparitie umezelii si a mucegaiului, puteti in schimb sa gauriti puga din loc in loc, sau sa o pastrati intr-un servet umed. Se poate pastra la frigider timp de 3 zile.
Soteurile de legume, cum ar fi cele de ceapa, usturoi, telina sau ardei gras, se pastraza in otet si nu in ulei, pentru a conserva grasimile si caloriile.
Pentru taierea rosiilor conservate, nu e nevoie sa le scoateti din cutie, ci le putteti taia cu o foarfeca speciala de bucatarie.
Resturile de sosuri de rosii se pot depozita in pungi sau borcanele vidate si se pot pastra la congelator timp de 6 luni. Se pot adauga in ciorbe, supe sau sosuri.
Pentru pregatirea semi-preparatelor din legume, le puteti arunca intr-un vas cu apa fierbinte, tinandu-le la foc potrivit pana incep sa se inmoaie usor, apoi le scoateti cu o spumiera, intr-un vas cu gheata. Dupa racire se scurg bine.
Din resturile de piure de cartofi, puteti face crochete. Amestecati cu putina faina, faceti mici rulouri si dati-le prin ou batut si pesmet. Puneti-le la frigider tim de 30 de minute apoi in ulei incins pana se rumenesc.
Pentru pregatirea piure-ului, e bine sa folositi un tel sau un mixer electric-iar daca alegeti mixerul trebuie sa aveti grija la treptele de viteza, deoarece la o viteza prea mare piureul va devenii pastos, cu consistenta lipiciului.