Cumparati pesti intregi sau dezosati, de dimensiuni egale, pentru o pregatire mai usoara.

Pastrarea pestelui in stare frageda, se poate face, ungandu-l cu ulei, sos marinat sau unt in timpul pregatirii acestuia, fie la cuptor, tigaie sau gratar.

Pentru ca pestele sa fie bine gatit, se masoara pe partea cea mai groasa si se lasa la gatit timp de 10-15 minute pe fiecare parte, in cazul in care este introdus in folie de aluminiu sau pregatit in sos.

Crevetii cruzi se curata, mai intai prin indepartarea cochiliei, apoi cu ajutorul unui cutit ascutit, se tau crevetii spre centru, se indeparteaza vena neagra, apoi se clatesc sub un jet de apa rece.

Fructele de Mare, scoici, crabi, creveti, etc, se prepara doar in stare vie. Exceptie facand cele din magazin, care sunt prinse si semifierte pe vapor, apoi congelate.

Daca ati cumparat creveti congelati, lasati sa sa dezghetze lent, nu fortati dezghetzarea prin alte forme.Apa rezultata de la dezghetare se arunca.In mod normal nu mai trebuiesc spalati, dar daca tot vreti, atunci un jet scurt de apa rece e ok, dupa care se scurg bine de apa.Nu dezghetati crevetii in apa, nici macar rece.

Cand aveti scoici urmati urmatorii pasi:
1. asigurati-va ca sunt vii: cochilia (valvele) inchisa bine. Dupa ce stau o vreme pe uscat, au tendinta sa se deschida usor si chiar sa scoata piciorul. La o atingere usoara se inchid imediat.
2. trebuie tinute minim 2 zile (pt scoicile din rauri) sau 5 zile (cele din balta) in apa curata, intr-un lighean foarte mare sau chiar cada de baie, etc. Apa se schimba macar o data pe zi, daca nu de doua ori.
3. inainte de preparare se iau una cate una la mana si se curata cu o perie de unghii, de covoare, de sarma, cum vreti. Se inlatura atent orice alge sau mazga
4. Se fierb intregi (cele vii) intr-u supa aromata ce contine coriandru, marar uscat, telina, ceapa, patrunjel, pastarnac, etc.... tot ce aveti mai aromat... Scocile se arunca in supa clocotita pe ochiul mare de la aragaz si se tin max. 5 minute, timp in care ar trebui sa deschida valvele. Unele se deschid mai repede, e ok, atata timp cat au fost vii.
5. Cand se deschid, se scot din supa, (intre timp se baga altele daca mai aveti), si se desfac cu mana sub jetul de apa de la chiuveta si se arunca: cochilia si branhiile (formatiunile striate, lungi, in nr de 2 perechi de o parte si de alta a piciorului). Mantaua (formatiunea din vecinatatea cochiliei se pastreaza impreuna cu piciorul si muschii care tin valvele inchise (adductori). Din corpul scoicii se poate inlatura partea neagra-verde cu ajutorul unui cutit.
6. Limpeziti usor, si, aveti materia prima pentru alte mancaruri. Se poate folosi la tocane, paste, etc.
7. Daca nu ati oparit astfel scocile, nu are rost sa le scoateti de vii din cochilie, chinuindu-va cu cutite ca apoi sa le fierbeti. Se vor intari tot mai tare, chiar daca le fierbeti in oale sub presiune.
Important este ca ele sa fie omorate prin oparire, apoi racite, apoi din nou gatite. Astfel devin moi, asemanator cu pipota de pui sau cu limba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și