"Tuberculoza multi-rezistentă (MDR-TB) face în continuare ravagii în regiunea europeană, transformând-o în cea mai afectată zonă din lume", a indicat într-o declarație directoarea pentru Europa a OMS, Zsuzsanna Jakab, citată de AFP.

Doar 50% dintre bolnavi sunt diagnosticați și numai jumătate dintre aceștia se vindecă.

În 2013, în Europa au fost raportate 360.000 de cazuri de tuberculoză (incluzând toate tulpinile), în scădere cu 5,6% pe an, însă 85% dintre acestea au fost depistate în 18 țări cu "prioritate ridicată" din Europa de Est, se indică în raportul publicat marți.

De asemenea, potrivit acestuia, 38.000 de persoane au murit, în special în țările respective, care includ Rusia, statele baltice, dar și România și Turcia.

"Tuberculoza este strâns legată de condițiile socio-economice dintr-o țară, de nutriție, de nivelul de trai și de sistemul de sănătate", a declarat pentru AFP Marieke van der Werf, o purtătoare de cuvânt al ECDC, cu sediul la Stockholm.

Tuberculoza rămâne a doua boală infecțioasă cu cea mai mare mortalitate la nivel mondial după SIDA. În 2013 au fost înregistrate 9 milioane de cazuri noi și 1,5 milioane de decese, față de 1,6 milioane de decese asociate cu SIDA în 2012.

Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei este marcată în 24 martie, încheie AFP.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și