În noaptea de 6 spre 7 mai 2023 un agent de la o secție de poliție rurală din județul Iași a observat că deși circula în interiorul unei localități cu viteza de 70 km la oră, a fost depășit de un participant la trafic, care nici măcar nu s-a sinchisit să semnalizeze acțiunea, fapt pentru care acesta a fost tras pe dreapta.

Până aici toate bune și frumoase, doar că la solicitarea agentului de poliție adresată conducătorului auto de a i se prezenta documentele, acesta s-a arătat deranjat pentru că a fost oprit în trafic și în loc să se conformeze cerințelor făcute de omul legii, l-a întrebat pe acesta dacă îl cunoaște, iar când polițistul a răspuns că nu, șoferul s-a arătat și mai deranjat, spunându-i acestuia că o să-i dea legitimația de procuror, deoarece el este procurorul Horodniceanu și că a fost mare șef la Crima Organizată. Dar să nu ne mai luăm de la asta, deși din câte știu eu, domnul în discuție a fost șef la...Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism.. (DIICOT)... instituție care se ocupă tocmai cu destructurarea și arestarea celor care fac parte din crima organizată. Și încă ceva, oare domnul în cauză n-a aflat după 25 de ani de când spune că esre procuror, că atunci când ești în trafic, la volanul unui mobil motorizat, (cum spunea unul pe la televizor), nu ești nici procuror, nici judecător, nici președinte, nici măcar șef la crima organizată, etc...ești doar conducător auto și ai obligația de a respecta legile exact ca oricare dintre noi, fără a invoca ce funcție ai sau ai avut în viața ta, procedând astfel, nu faci altceva, decât să dai dovadă că de fapt ești un...ză nu zic ce, dar nicidecum ceea ce vrei să pari a fi. Preferabil ar fi, chiar dacă polițiștii te recunosc, să le spui că poate te confundă cu cineva și că nici pe departe nu ești cel la care se referă ei, ci ești un simplu frizer, ori mecanic auto, sau, mă rog, un om simplu, nicidecum să-ți arăți mușchii de mare șef prin anumite instituții de forță, pentru a-i intimida pe cei care trebuie să pună în aplicare legea...și cu siguranță, vei ieși mult mai puțin șifonat dintr-o astfel de situație, fără, a te mai face și de râsul curcilor. Totuși, dacă analizăm felul în care dl procuror-șef s-a adresat agentului de poliție, ne dăm foarte ușor seama că acest comportament seamănă până la identificare cu cel al unui interlop, nicidecum cu cel pe care ar trebui să-l aibă un magistrat care a ocupat și încă mai ocupă una din cele mai importante funcții chiar în Consiliul Superior al Magistraturii, un fel de guvern al tuturor celor care activează în domeniul justiției.

Așadar, dacă ne mai amintim de o vorbă din bătrâni, românească, care spune cam așa...gura păcătosului adevăr grăiește...se pare că dl Horodniceanu nu și-a greșit deloc titulatura funcției pe care a ocupat-o, mai ales că nu a uitat să-i atragă atenția agentului de poliție și despre faptul că va vorbi el cu șeful Inspectoratului Județean de Poliție. Ce va vorbi nu a spus, dar la cât a fost de deranjat de faptul că un biet agent de poliție și-a permis să-l oprească, ba mai mult, nici să nu-l cunoască, sigur nu intenționa să-i propună șefului IPJ, la o eventuală discuție ulterioară cu acesta, o avansare în grad sau măcar un premiu de care să beneficieze agentul de poliție pentru corectitudinea dar și pentru curajul de a pune in aplicare legea chiar dacă a avut de a face cu fostul mare șef de la Crima Organizată, că doar așa s-a prezentat dl Horodniceanu.

Aș fi dorit să închei acest material cu optimism, dar văzând aproape zilnic șefi din poliție, procurori, judecători precum și alte personalități cu funcții importante în stat, care, ori adoptă un comportament de interlopi, ori sunt chiar la braț cu aceștia, figurativ vorbind evident, se alege praful și de bruma de optimism pe care îl mai avem, dar, mai ales dacă nu ne trezim până nu e prea târziu, aidoma se va întâmpla și cu țara asta, dar și cu noi ca națiune, din păcate.


Petre GIURGI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și