Turcia nu-şi va da acordul pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO fără să obţină „măsuri concrete” din partea lor privind preocupările sale legate de securitate, a avertizat miercuri un înalt responsabil al preşedinţiei turce.
Turcia nu-şi va da acordul pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO fără să obţină "măsuri concrete" din partea lor privind preocupările sale legate de securitate, a avertizat miercuri un înalt responsabil al preşedinţiei turce, potrivit France Presse, citat de Agerpres.
Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedinţiei turce şi un apropiat al preşedintelui Rece Tayyip Erdogan, a primit delegaţiile diplomatice din cele două ţări trimise în Turcia pentru a încerca să convingă Ankara, care se opune aderării lor la Alianţa Nord-Atlantică
"Noi le-am spus clar interlocutorilor noştri că procesul (aderării lor la NATO) nu poate avansa atât timp cât preocupările legate de securitate ale Turciei nu sunt satisfăcute, cu măsuri concrete şi într-un calendar stabilit", a declarat el la finalul celor cinci ore de discuţii. "Interlocutorii noştri au luat notă şi îşi vor informa guvernele lor. Noi vom continua convorbirile când vom primi răspunsurile lor la cererile noastre", a indicat Kalin.
Turcia acuză ţările nordice, în special Suedia - care are pe teritoriul său o importantă comunitate de exilaţi turci - că adăposteşte militanţi kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie teroristă. Ankara denunţă de asemenea prezenţa susţinătorilor predicatorului Fethullah Gulen, pe care îl suspectează că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.
Turcia cere în prezent celor două ţări "să facă paşi concreţi" privind "prezenţa la nivel organizaţional, financiar şi mediatic al organizaţiilor teroriste", a adăugat Kalin. Purtătorul de cuvânt citat a reiterat de asemenea cererile Ankarei privind extrădarea persoanelor având legături, potrivit ei - cu PKK şi cu mişcarea Gulen.
Kalin s-a declarat "optimist" cu privire la ridicarea restricţiilor impuse de Stockholm exporturilor de arme către Ankara, adoptate în octombrie 2019, ca urmare a unei operaţiuni militare turce în Siria. "Am observat o atitudine pozitivă cu privire la acest subiect", a declarat el, apreciind că "nu este potrivit să fie impuse sancţiuni între aliaţi". "Nu suntem presaţi de timp. Este inacceptabil pentru noi să vedem anumite proceduri ignorate şi să grăbim lucrurile", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt al preşedinţiei turce.
Joe Biden a promis "sprijin puternic" pentru aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei
Preşedintele american Joe Biden a exprimat sprijinul Statelor Unite pentru aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei, ţări pe care le-a calificat drept "mari democraţii şi doi parteneri apropiaţi, foarte capabili să se alăture celei mai puternice alianţe defensive din istorie". El a subliniat că Suedia şi Finlanda sunt "mândre şi independente" şi îndeplinesc toate cerinţele NATO, "şi chiar mai mult". Biden a mai precizat că va prezenta Congresului SUA rapoarte privind aderarea ambelor ţări, relatează CNN.
Preluare: observatornews.ro