Programul este construit în mare măsură în jurul iniţiativelor WWF în regiune, care au demarat în urmă cu şapte ani, şi urmăresc conservarea pădurilor virgine şi seculare, conservarea şi valorificarea responsabilă a ariilor naturale protejate din zonă şi conservarea patrimoniului cultural.

„Lansăm acest pachet de turism responsabil într-un moment critic pentru România, pentru că avem încredere în potenţialul de turism al ţării noastre, în valorile, tradiţiile noastre şi în biodiversitatea unică în Europa. Succesul acestui program ne va arăta că există soluţii economice care nu numai că asigură o cale viabilă spre prosperitate economică, ci şi respectul naturii, al tradiţiilor şi al comunităţilor locale, într-un moment în care se pune mult prea mult accent pe profitul imediat, pe exploatarea resurselor cu orice preţ şi pe soluţii pe termen scurt. Generarea unui venit pe termen lung prin turismul responsabil nu numai că va contribui la ridicarea nivelului de trai în zonă, dar va contribui decisiv la păstrarea tradiţiilor şi la protejarea naturii care ne face să fim mândri de minunata zonă a Maramureşului” a spus directorul WWF-România, Magor Csibi.

Satul Breb, Creasta Cocoşului, Valea Vaserului, Cimitirul Vesel, câteva dintre „comorile” Maramureşului vizitate de turişti

Incursiunea în Maramureş începe în satul Breb, un veritabil muzeu în aer liber, unde turiştii vor avea ocazia să viziteze biserica de lemn construită în anul 1531, parte din patrimonial UNESCO, continuă pe Creasta Cocoşului, în pădurea virgină de la Strâmbu Băiuţ, trece pe sub porţi de lemn vechi de sute de ani şi prin alte câteva biserici de patrimoniu. Pachetul turistic include o călătorie cu Mocăniţa pe Valea Vaserului, întâlniri cu meşteri populari din sate tradiţionale, şezători, un popas la o stână tradiţională şi vizitarea Cimitirului Vesel de la Săpânţa.

Misiunea turiştilor: stoparea degradării mediului înconjurător

Turiştii care vor veni în Maramureş prin programul Explore Travel-WWF vor contribui la un Fond de Conservare şi Dezvoltare Durabilă ce va finanţa ariile protejate din zonă. Cu o suprafaţă de 62.100 hectare, zona Mara - Cosău - Creasta Cocoşului ocupă văile formate de râurile Mara şi Cosău şi este mărginită la sud de Rezervaţia Naturală Creasta Cocoşului. Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.

Misiunea organizaţiei la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și