Trei stațiuni balneoclimaterice - Ocna Șugatag, Dănești și Cărbunari - sunt căutate și apreciate atât de turiștii români, cât și de cei străini, care preferă diferite modalități de tratament în folosul sănătății, combinate cu mici excursii de cunoaștere a Maramureșului.
O mare parte dintre turiști decid să se cazeze în spațiile puse la dispoziție de cele trei stațiuni, iar alții optează ca pe durata celor două săptămâni de tratament să aleagă cazarea și masa în pensiunile agroturistice din vecinătate.
"Luna august e cunoscută deja și la noi ca luna vacanțelor. Ocna Șugatag e una dintre stațiunile cele mai solicitate, indiferent de sezon, iar în perioada verii numărul turiștilor și a celor care ajung aici pentru tratamente e destul de mare. Pe lângă localnici din județ, în stațiune ajung și oamenii din sudul țării, Banat sau Moldova. Capacitatea de cazare fiind redusă (200 de locuri), locuitorii din Ocna Șugatag au dezvoltat de-a lungul anilor o adevărată salbă de pensiuni agroturistice apte să suplinească numărul de locuri pentru cazare. O mică afacere locală în care toată lumea are de câștigat în urma unor servicii de calitate" a declarat președintele ANTREC Maramureș, Victoria Berbecaru.
Anual, potrivit ANTREC Maramureș, peste 15.000 de turiști aleg ca destinație stațiunile balneoclimaterice din județ pentru a urma îndeosebi tratamente medicale. Majoritatea solicitanților preferă să-și rezerve locurile de cazare și masa cu trei-cinci luni mai devreme pentru a fi siguri că obțin un loc.
Turiștii care aleg, pe lângă tratamente medicale, scurte excursii de o zi, la muzee, lăcașe de cult, trasee montane, plimbare cu Mocănița, plătesc suplimentar serviciile solicitate.
Stațiunea Ocna Șugatag, situată la poalele munților Gutâi pe un platou vast din rocă vulcanică a fost pomenită într-un document datând din anul 1355 ca având drum ce ducea spre minele de sare. Oficial, primele izvoare istorice amintesc de exploatarea sării începând cu anul 1777, când imperiul habsburgic trimite primii minieri specializați din Ungaria, Polonia, Cehia și Germania pentru a extrage sarea din adâncuri. Cele trei ocne de sare au fost închise definitiv în anul 1950 din cauza infiltrațiilor de apă dulce, iar pe locul unde în urmă cu ani a funcționat salina s-au format trei lacuri sărate. Stațiunea este renumită pentru tratamentele aplicate pe baza apelor clorurat sodice și calcinate pentru afecțiunile reumatismale, aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, bolilor respiratorii și ginecologice.
Primarul comunei Ocna Șugatag, Mihai Ivasziuk, a declarat pentru AGERPRES că localitatea a fost renumită pentru efectul benefic al terapiilor cu ape sărate, iar ulterior autoritățile au investit pentru deschiderea stațiunii.
"Baza climaterică a fost înființată în anul 1972, iar de-a lungul timpului a devenit cunoscută pentru tratamentele cu apă sărată a băilor termale. Anual, prin Ocna Șugatg trec mii de turiști români care urmează un tratament balnear recomandat de medici, iar alții revin în stațiune frecvent, îndeosebi pe timpul verii pentru a continua tratamentele" a spus Mihai Ivasziuk.
Stațiunile Dănești și Cărbunari sunt recunoscute pentru ape minerale clorosodice, bicarbonatate, uneori sulfuroase și termale. Cele două stațiuni așezate la coma unor dealuri sunt solicitate și pentru organizarea de evenimente, conferințe, iar grupurile organizate de turiști români și străini aleg să viziteze pe durata sejurului diferite locuri cunoscute în județ impresionante ca și peisaj.
Preluare: AgerPres