Punerea la punct a "Doamnei de fier", cum este cunoscută această structură înaltă de 330 de metri, se va încheia în "septembrie sau octombrie" și atunci se va sărbători, după cum a declarat pentru agenția spaniolă de presă o purtătoare de cuvânt a societății. Deși restaurarea este principala cauză, mai există un motiv: "Am sărbătorit deja împlinirea a 120 de ani și nu ne putem permite un omagiu anual".

Dorința de a respecta munca creatorului turnului, Gustave Eiffel, explică grija cu care s-au abordat lucrările de reabilitare, care aspiră la modernizarea monumentului fără a pierde esența acestuia.

Turnul a fost inaugurat la 31 martie 1889 la ora 13:30, când Eiffel a înălțat de la al treilea etaj drapelul Franței. Arhitectul (1832-1923) l-a conceput ca o atracție provizorie ce trebuia să fie distrusă după 20 de ani, însă antena radio amplasată în punctul cel mai înalt l-a salvat. Cele 10.100 de tone de fier ale turnului format din 18.038 de piese metalice, asamblate cu două milioane și jumătate de șuruburi, suportă și greutatea straturilor de vopsea anterioare, calculată la circa 250 de tone.

În timp ce turnul se înălța, unii intelectuali îl considerau o "rușine" pentru Paris. Scepticismul s-a transformat totuși în entuziasm și monumentul s-a bucurat după inaugurare de aprecierea parizienilor.

Turnul Eiffel oferă o priveliște de excepție de care se bucură în medie 7 milioane de turiști pe an, fapt pentru care a devenit al patrulea sit cultural mai vizitat al orașului, după Catedrala Notre-Dame, Bazilica Sacré Coeur și Muzeul Louvre, potrivit aceleiași surse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și