Aceasta informatie nu este o utopie culeasa din legislatia care, oricum, este aplicata stramb, atunci cand este aplicata, ci reprezinta o practica judiciara. In Romania, instantele penale au condamnat deja persoane care au ucis animale, prin cruzimi, sau care "doar" au vatamat necuvantatoarele, prin relele tratamente care le-au fost aplicate.

Asistam, zilele acestea, la un adevarat carnagiu in mai multe orase ale tarii noastre. Din pacate, acest spectacol grotesc nu face decat sa dea apa la moara si altor indivizi cu porniri criminale, pentru a-si satisface placerea de a ucide. Zeci, daca nu chiar sute de caini, dar si pisici comunitare au fost ucisi cu bestialitate, fie prin lovituri cauzatoare de moarte, fie prin lovirea intentionata mortala cu autoturismele sau prin otravire. Multe dintre aceste fapte au fost privite impasibil, de pe margine, de curiosi, fara ca nimeni sa opreasca aceste actiuni abominabile.

Absolut nicio lege din Romania nu permite persoanelor fizice, dar nici celor juridice neautorizate, sa ucida sau sa tortureze animalele, fie ele cu sau fara stapan. Doar serviciile de ecarisaj, in baza legii, pot euthanasia animalele, si asta in anumite conditii strict reglementate de lege, omorarea animalelor in cauza fiind facuta in urma unei selectii si doar astfel incat sa nu le produca suferinte fizice sau psihice de niciun fel.

Nu analizam, aici, daca noua lege adoptata de Parlament, care da posibilitatea autoritatilor publice locale sa ridice de pe strazi cainii fara stapan, este buna sau rea. Nu analizam nici daca prevederile acestei legi privitoare la euthanasierea cainilor bolnavi sau agresivi este justificata. Nu comentam, deocamdata, nici daca termenul de 14 zile lucratoare de la capturarea animalelor sanatoase este suficient pentru a le da acestora cu adevarat dreptul la o viata mai buna sau, din contra, daca le va trimite inevitabil la moarte.

Ne referim la actele de cruzime pe care simplii cetateni cu dereglari de comportament le au fata de aceste animale. Important este ca oamenii trebuie sa inteleaga ca nu au dreptul sa ucida sau sa tortureze un animal.

Iata cateva argumente convingatoare pentru ca acest carnagiu generalizat sa se opreasca. Aviz amatorilor:

• Speta 15868/32/2010, solutionata de catre Judecatoria Timisoara. Inculpatul Todea Nicolae a fost condamnat la un an si 8 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tratament prin acte de cruzime contra unui animal.

• Speta 3946/315/2011 a Judecatoriei Targoviste. Inculpatul Victor Lixandru a fost condamnat la 7 luni de inchisoare pentru cruzime fata de animale. Ca sa fie evident ce fel de cruzimi a savarsit individul, mentionam ca instanta "a confiscat de la inculpat toporul de care s-a folosit la comiterea infractiunii”. Judecatorii i-au interzis individului sa mai detina animale pe o perioada de 5 ani.

• Speta 244/246/2011, Judecatoria Ineu. Inculpatul Ioan Volentir a fost condamnat la 8 luni de inchisoare pentru cruzime fata de animale. Instanta a dispus confiscarea de la acesta a doi caini pe care i-a maltratat.

• Speta 5287/256/2011, a Judecatoriei Medgidia. Inculpatul Theodor Ungureanu a primit o amenda penala de 900 de lei pentru savarsirea infractiunii de aplicare de cruzimi animalelor prin provocarea de suferinte fizice prin orice mijloace.

• Speta 5404/243/2011 a Judecatoriei Hunedoara. Inculpatul Roberto Tonini Bandulea a fost condamnat la plata unei amenzi penale in cuantum de 1.000 de lei pentru savarsirea infractiunii de cruzimi aplicate animalului.

• Speta 27009/200/2011 a Judecatoriei Buzau. Instanta l-a condamnat pe inculpatul Viorel Iordan la o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru infractiunea de omorare a animalelor prin cruzimi.

• Speta 3038/330/2011 a Judecatoriei Urziceni. Inculpatul Alexandru-Ionut Tudor a fost condamnat la o pedeapsa de sase luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de cruzimi fata de animale.


Preluare: avocatura.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și