Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăspreşte mobilizarea în forţele armate. AFP scrie că este vorba despre un text controversat pentru că nu prevede şi un termen de lăsare la vatră pentru militari. "Gata! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 (de deputaţi au votat) pentru", a anunţat pe Telegram parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko.

Ucraina, care se confruntă cu o lipsă de voluntari pentru armată, lucra la acest text de luni de zile, plin de controverse, după mai mult de doi ani de război împotriva invadatorului rus.

Lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani

Documentul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 şi din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse pe numeroase puncte ale frontului. Pentru aceasta, ea are nevoie de oameni şi de muniţii. În condiţiile în care avea probleme în a găsi voluntari, Ucraina a extins mobilizarea, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporaţi.

De acum, sancţiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi înăsprite. Textul conţine şi prevederi care uşurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat. Pentru a intra în vigoare, preşedintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul preşedintelui ţării Volodimir Zelenski, care va trebui să-l promulge.

"Arma nu trage singură, iar drona nu va zbura singură"
Textul final, cu toate amendamentele, nu a fost publicat încă pe site-urile parlamentului, dar se ştia că nu prevede o limită pentru cât timp trebuie să servească în timpul războiului soldații mobilizați, o problemă extrem de sensibilă pentru mii de oameni care s-au alăturat armatei când Rusia a invadat ţara, scrie Reuters.

Deputatul Oleksandr Fedienko a declarat că adoptarea legii transmite un "mesaj către partenerii noștri că suntem gata să ne recuperăm teritoriul și avem nevoie de arme".

Oleksandr Pavliuk, comandantul forțelor terestre, le-a cerut ucrainenilor la începutul acestei săptămâni să se înroleze în armată sau să fie pregătiți să servească în armată. "Trebuie să realizăm că nimeni nu va mai putea sta liniştit", a scris el pe Facebook. "Oricât de mult ajutor primim, indiferent de câte arme avem, ne lipsesc oamenii! Echipamentul nu se deplasează singur, arma nu trage singură, iar drona nu va zbura singură", el a spus.

Parlamentul ucrainean a dezbătut de câteva luni să supună la vor proiectul de lege. Politicienii de la Kiev s-au acuzat că au formulat greşit amendamente și că nu au vrut să-şi asume decizii care nu sunt populare. Peste 4.000 de amendamente au fost depuse după adoptarea în primă lectură în februarie.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și