Ieşirea navelor din porturile ucrainene în Marea Neagră se va face în baza unui acord semnat pe 22 iulie la Istanbul, după cum a declarat ministrul, citat de agenţia Interfax.

Conform estimărilor, redeschiderea porturilor va permite exportul, lunar, a 3 milioane de tone, ceea ce va aduce Ucrainei venituri suplimentare de un miliard de dolari.

Kubrakov a subliniat că funcţionarea centrului de coordonare care se va înfiinţa la Istanbul pentru a superviza funcţionarea coridorului umanitar pentru ieşirea grâului va deveni operaţional miercuri, 27 iulie.

Însă, funcţionarea sa nu se va extinde în apele teritoriale ucrainene, în care, după cum a spus oficialul, "doar autorităţile ucrainene vor avea competenţe pentru a gestiona şi garanta toate procesele".

Lucrările de deminare se vor realiza exclusiv pe coridoarele create pentru a permite ieşirea navelor cu grâne şi toate ambarcaţiunile vor fi acompaniate de nave ale Ministerului Infrastructurii, a adăugat el.

La rândul său, vice ministrul Infrastructurii, Iuri Vaskov, a subliniat că, dacă totul merge aşa cum e prevăzut, prima navă cu cereale va ieşi săptămâna aceasta din portul Chornomorsk, în regiunea Odesa.

"Vor urma cele din portul Odesa şi portul Pivdenny", a spus el, dând asigurări că în termen de două săptămâni Ministerul va fi tehnic pregătit pentru a exporta din toate terminalele aflate în cele trei porturi menţionate.

Acordul semnat săptămâna trecută sub auspiciile Naţiunilor Unite şi ale Turciei prevede crearea unui coridor maritim pentru a atenua criza alimentară provocată de blocajul rus din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Însă, după atacurile lansate sâmbătă asupra portului comercial Odesa, Ucraina a acuzat Rusia că "ignoră" ONU şi Turcia şi a anunţat că Rusia va trebui să îşi asume "toată responsabilitatea" dacă acordul se rupe, mai scrie EFE.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și