"Nu mai pompăm gaze la ora actuală. Încă mai avem timp să facem această operațiune", a afirmat Prodan, înainte de începerea ședinței de guvern.

Ucraina nu este de acord cu prețul de 485 de dolari pe mia metri cubi, stabilit la 1 aprilie de către Gazprom. Autoritățile ucrainene speră încă să negocieze cu Moscova revenirea la vechiul preț.

Partea ucraineană datorează Gazpromului pentru importurile din luna martie mai mult de 550 de milioane de dolari.

Ministrul ucrainean al energiei a avertizat Moscova că țara sa va începe să-și ramburseze datoria abia după ce se ajunge la un acord cu privire la costul gazelor naturale importate din Rusia.

"Noi am propus de fapt revenirea la înțelegerile care au funcționat în 2013, deoarece nu există niciun motiv pentru schimbarea" coeficientului vechi de calculare a prețului, a mai spus oficialul ucrainean.

Guvernul rus ar putea decide, la reuniunea sa de miercuri convocată de președintele Vladimir Putin, suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina, potrivit cotidianului rus Kommersant. Este posibil ca furnizarea de gaze rusești către Ucraina să nu fie brusc suspendată: Gazprom ar putea să ceară societății Naftogaz Ukrainî ca de la 1 mai să înceapă să plătească înainte de livrarea propriu-zisă a gazelor.

Concernul rus dispune de o astfel de oportunitate întrucât Naftogaz nu a plătit la timp importurile de gaze pentru luna martie, iar datoria totală a Ucrainei la gaze a crescut la 2,2 miliarde de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și