Ei au afirmat că au făcut deplasarea pentru a verifica nivelul de radiaţie, dar unul dintre ruşii care a venit la centrală împreună cu inginerii și care s-a prezentat drept noul responsabil al administraţiei locale militaro-civile a anunţat personalul că centrala este acum considerată teritoriu rus şi că este în subordinea agenţiei ruse Rosatom.

Informația vine de la agenția nucleară ucraineană Energoatom, care a transmis sâmbătă un comunicat.

Într-un comunicat separat, agenția rusă Rosatom a confirmat trimiterea de specialişti ruşi și a precizat că funcţionarea centralei de la Zaporojie, ca şi a celei de la Cernobâl, de asemenea ocupată de ruşi, rămâne asigurată de personal ucrainean. Specialiştii ruşi sunt acolo pentru a „consilia” echipele ucrainene, a adăugat sursa citată.

Potrivit Energoatom, însă, refuzul personalului ucrainean de a colabora cu ruşii ar fi unul dintre motivele venirii specialiștilor de la Rosatom.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată pe fluviul Dniepr. Tancurile ruseşti au tras pe 4 martie asupra centralei de la Zaporojie, provocând un incendiu şi temeri că s-ar putea produce o catastrofă. Cu şase reactoare VVER-1000 de concepţie sovietică, centrala, inaugurată în 1985, dispune de o capacitate totală de aproape 6.000 de megawaţi, suficient pentru a furniza energie electrică pentru patru milioane de gospodării. Într-o perioadă normală, uzina produce o cincime din electricitatea Ucrainei şi aproape jumătate din energia sa nucleară.

Rusia a trimis la Zaporojie 11 ingineri de la centralele ruse de la Balakovo, de pe Volga, şi Rostov pe Don, a precizat Energoatom. Aceşti ingineri au comunicat personalului ucrainean că au fost trimişi pentru „a evalua nivelul de radiaţie” şi „a ajuta la repararea centralei”, după bombardamentele pe care le-a suferit la începutul lunii martie. Asta include „restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobâl şi a sistemului de protecţie fizică al centralei de la Zaporojie”, potrivit operatorului rus Rosatom.

„Activităţile vizând garantarea siguranţei exploatării centralelor nucleare ucrainene sunt derulate în contact strâns cu conducerea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)”, susține Rosatom, în condițiile în care AIEA își exprimase în această săptămână îngrijorarea că nu mai poate comunica cu centrala de la Zaporojie, iar situl de la Cernobâl nu mai are alimentare cu energie electrică.

La întâlnirea organizată joi de Turcia între miniștii de externe din Rusia și Ucraina, în Antalya, a venit și directorul AIEA, Mariano Grossi.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și