Anunţul privind frauda masivă a fost confirmat de Ministerul ucrainean al Apărării.

Lupta pentru eradicarea corupţiei în Ucraina rămâne o problemă majoră, în pofida deciziei Uniunii Europene de anul trecut de a deschide negocieri oficiale de aderare cu Kievul, relatează Reuters, citată de News.ro.

SBU a declarat că o investigaţie a "arătat că angajaţii Ministerului Apărării şi oficialii furnizorului de arme Lviov Arsenal au furat aproape 1,5 miliarde de grivne în cadrul unei tranzacţii de cumpărare de obuze".

Oficiali de top, implicați în delapidare
"Potrivit anchetei, foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate au fost implicaţi în delapidare", notează SBU

Potrivit SBU, deturnarea de fonduri a implicat achiziţionarea a 100.000 de obuze pentru armata ucraineană.

SBU a declarat că un contract pentru obuze a fost semnat cu Lviov Arsenal în august 2022 - la şase luni după începerea războiului - şi că plata a fost făcută în avans, unele fonduri fiind transferate în străinătate.

Cu toate acestea, comunicatul de presă precizează că nu au fost furnizate niciodată arme şi că unele fonduri au fost transferate ulterior în alte conturi din străinătate.

Cinci persoane au fost primit "notificări de suspiciune", prima etapă a procedurilor judiciare ucrainene. Unul dintre suspecţi a fost arestat în timp ce încerca să treacă frontiera ucraineană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și