Ucraina ar fi dispusă să renunțe la aspirațiile privind apartenența la NATO dacă asta ar preveni un eventual război cu Rusia. Declarația a fost făcută de ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, la postul de radio BBC.
Washingtonul se așteaptă la o invazie rusă în orice clipă. În acest timp, mass-media de la Moscova, cotrolate de stat, cer intervenția trupelor ruse în Donbass pentru a-i proteja pe separatiști de un atac al armatei ucrainene!
Trupe și tehnică de luptă rusești sunt masate la frontierele din est, sud și nord ale țării vecine. Iar semnele unui potențial atac sunt tot mai numeroase.
Președintele american Joe Biden a discutat dumunică, telefonic, cu omologul său de la Kiev și l-a asigurat din nou de tot sprijinul.
În timp ce, în Rusia, continuă marșul trupelor către frontierele cu Ucraina, unele companii aeriene au anulat zborurile către și dinspre aeroporturile ucrainene. Oficialii americani susțin insistent că Moscova e gata să lanseze o ofensivă în zilele următoare.
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: „Cred că lumea ar trebui să fie pregătită pentru Rusia, care caută să pună în scenă un pretext și apoi să lanseze o acțiune militară. Timpul e potrivit și o invazie ar putea începe, o acțiune militară a Rusiei în Ucraina ar putea începe oricând”.
Rusia „nu dă doi bani pe sancțiuni”
În acest moment, Rusia a mobilizat aproape 140.000 de militari în trei mari teatre de operații. La est de Ucraina și de regiunile controlate de separatiști sunt 100.000 de soldați, 700 de tancuri și lansatoare de rachete balistice. În sud, în Crimeea anexata în 2014, Rusia a adus mii de soldați și tehnică militară, pe lângă trupele aflate deja, de decenii, în baza militară din Sevastopol. La nord, Rusia a adus în Belarus peste 30.000 de militari, trupele speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare și sistemele de rachete Iskander, oficial pentru exerciții militare comune cu Minskul.
Ce cred rușii despre ucraineni
În tabăra cealaltă, la Moscova, rușii au altă viziune. Oamenii află de la televizor că Vestul înarmează Ucraina, care se pregătește să atace republicile separatiste pro-ruse din Donbass. Unii realizatori spun chiar că Rusia trebuie să intervină, înainte ca ucrainenii să construiască lagăre de concentrare.
Nic Robertson, Editor diplomatic internațional CNN: „Dacă stai de vorbă cu oamenii de aici, nu sunt înclinați să dea crezare publicațiilor controlate de stat și atmosfera nu anunță un război iminent. Liderii ruși nu ies la televizor ca să vorbească despre asta. Așa că oamenii par să se aștepte la ceva, dar nu la scară largă”.
Occidentalii n-au abandonat speranța că l-ar putea convinge pe Vladimir Putin, pe căi diplomatice, să dea înapoi. Cancelarul german este așteptat, luni, la Kiev, iar marți va merge la Moscova. Duminică, Olaf Scholz a avertizat Moscova că vor urma sancțiuni dure, dacă suveranitatea Ucrainei va fi încălcată.
Preluare: stirileprotv.ro