El a explicat că plata anunțată vineri nu acoperă decât datoriile acumulate înainte de 1 aprilie, dată de la care Moscova a crescut prețul gazului, care a fost majorat de la 268,5 de dolari la 485 de dolari mia de metri cubi.

„Ucraina nu va accepta niciodată un preț al gazului de circa 500 de dolari /mia de metri cubi/. Luni va avea loc ultimul ciclu de negocieri care se vor termina fie prin semnarea unui acord, fie prin depunerea unei plângeri la Curtea de arbitraj de la Stockholm”, a declarat Iațeniuk înaintea ședinței de guvern.

„Am terminat toate procedurile în vederea depunerii unei plângeri în fața curții de arbitraj de la Stockholm”, a subliniat șeful guvernului ucrainean. „Pentru a depune această plângere, am plătit facturile pentru care prețul era fixat la 268 de dolari mia de metri cubi, în total o sumă de 786 de milioane de dolari”, a subliniat el.

Compania publică ucraineană Naftogaz a precizat într-un comunicat că cei 786,3 de milioane de dolari plătiți sunt pentru „gazul importat în februarie-martie 2014 la prețul de 268,5, care nu este contestat de grup”.

După destituirea președintelui prorus Viktor Ianukovici și venirea la putere a unei echipe favorabile Uniunii Europene, Rusia a pus capăt reducerilor pe care le acorda Ucrainei, ridicând prețul gazului exportat în fosta republică sovietică la 485 de dolari mia de metri cubi, unul dintre cele mai ridicate din Europa.

Moscova a amenințat de altfel să taie de la începutul lui iunie livrările de gaz către Ucraina dacă Kievul, confruntat cu mari probleme financiare și care a acumulat față de Gazprom facturi neplătite de trei miliarde de dolari, nu plătește livrările de gaz din iunie în avans, respectiv o sumă de 1,66 miliarde de dolari, notează AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și