Elon Musk este între altele proprietarul SpaceX, care furnizează servicii de comunicare vitale pentru efortul de apărare al Ucrainei, dar remarcile sale au înfuriat în câteva rânduri Kievul, de la invazia lansată de Rusia în februarie anul trecut, notează Reuters.

Luni dimineaţa, Musk a postat pe X o imagine cu Zelenski însoţită de textul: "Când au trecut 5 minute şi n-ai cerut un miliard de dolari ca ajutor".

Liderul ucrainean şi principalii săi asistenţi le-au cerut aliaţilor lor, de-a lungul războiului, să le furnizeze ajutor militar în valoare de miliarde de dolari pentru a respinge invazia rusă, aminteşte Reuters.

Preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a contraatacat la postarea lui Musk cu o alta având mesajul: "Acea situaţie în care ... (Elon Musk) a încercat să cucerească spaţiul, dar ceva n-a mers cum trebuia şi în 5 minute era în r...t până la gât" - o referire aparentă la eşecul lansării rachetei SpaceX din aprilie.

Pe pagina sa oficială de pe reţeaua X, parlamentul ucrainean l-a acuzat la rândul său pe Musk că răspândeşte propagandă rusă, postând un meme cu o imagine a lui Musk şi textul: "Când au trecut 5 minute şi nu ai răspândit propagandă rusă".

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, care a mai criticat în trecut unele afirmaţii ale lui Musk, a atenţionat de asemenea pe platforma X că a nu spune nimic sau a fi ironic despre Ucraina face jocul propagandei ruse.

"Din păcate, nu toată lumea şi nu întotdeauna, deşi fiind figuri importante în media, dar la mii de kilometri distanţă de epicentrul războiului, este în stare să realizeze ce înseamnă bombardamentele zilnice şi plânsetele copiilor care îşi pierd părinţii", a scris el.

Musk a mai fost criticat în cursul războiului de oficiali ucraineni pentru că le-a sugerat că ar trebui să ia în considerare să renunţe la teritorii în schimbul păcii, poziţie respinsă ferm de Kiev.

Zelenski a fost în vizită în SUA în septembrie şi s-a întâlnit cu înalţi oficiali, pentru a-şi asigura continuarea ajutorului. În acest weekend, ajutorul pentru Ucraina a fost omis din actul legislativ adoptat de aleşii americani pentru a continua finanţarea administraţiei federale.

SUA au fost cel mai mare donator de ajutor pentru Ucraina de la invazia rusă, oferind Kievului zeci de miliarde de dolari sub formă de asistenţă militară şi financiară.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și