"Potrivit datelor anchetei, inamicul (rus) a lovit o locaţie civilă cu ajutorul unui complex de rachete S-300", insistă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat, evocând un sistem sol-aer utilizat adesea de Rusia împotriva ţării vecine.

Ipoteza unei rachete ruse este confirmată "de fragmentele de rachetă" găsite la locul tragediei, susţine marţi SBU.

Ancheta "continuă" şi "sunt prevăzute noi expertize pentru a stabili toate circumstanţele acestei crime de război", adaugă el.

Într-o investigaţie publicată luni, NYT a scris că lovitura care s-a abătut peste o piaţă din Kostiantinivka pe 6 septembrie fusese efectuată de o rachetă ucraineană ce deviase de la traiectoria ei, citând "martori, analiza unor înregistrări video" ale camerelor de supraveghere şi cea a unor fragmente de proiectil.

Potrivit NYT, este vorba de o rachetă trasă de armata ucraineană cu ajutorul unui sistem antiaerian mobil BUK în direcţia teritoriilor aflate sub controlul Rusiei. Forţele armate ucrainene şi ruse folosesc ambele sisteme BUK şi S-300 de concepţie sovietică.

Nu se ştie deocamdată de ce racheta a aterizat în Kostiantinivka, însă "este posibil ca ea să fi funcţionat prost şi să se fi zdrobit înainte de a lovi ţinta vizată", a mai scris cotidianul american.

"Adevărul va fi stabilit în mod juridic" în acest dosar, a dat la rândul său asigurări un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, marţi, pe platforma X (fosta Twitter).

"Între timp, nu trebuie să uităm că Rusia este cea care a declanşat invazia asupra Ucrainei" în februarie 2022 şi ea este cea care întreprinde "regulat lovituri masive cu rachete, bombe şi drone împotriva unor infrastructuri civile", a subliniat Podoliak.

Armata rusă ocupă în prezent circa 18% din teritoriul Ucrainei, în sud şi în est. Noi bombardamente ruse au provocat marţi moartea a cel puţin 9 civili în mai multe regiuni ucrainene, potrivit autorităţilor locale.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și